A gyerekek és a rémálmok

Írta: nocske 2 279 views0

Valószínűleg minden anyuka ébredt már arra, hogy a gyerek sír a szobájában, vagy ott áll az ágy szélénél szipogva, mert rosszat álmodott, szörny van a szekrényben stb. A rossz álmok számos dolog következményei lehetnek, sajnos teljesen normális, ha néhanapján előfordul ilyesmi. Azonban ha rendszeressé válnak a rémítő álmok, komoly gond lehet a háttérben, amin el kell gondolkodni.

Számos rémálom csak a napközbeni, vagy a nem is olyan rég történt ijesztő, szorongást kiváltó történés utóhatása. Ez el fog múlni, néhány kellemetlen álom és ennyi, bár nagyon fontos, hogy erről is beszéljünk a gyerekkel. Más rossz álmok viszont hosszútávú szorongás, félelmek jelei lehetnek, ezért nem szabad csak annyival elintézni, hogy megvigasztaljuk és kész. Ha a rémálmok gyakoriak és a kiváltó okukat nem sikerül meghatározni, szakember segítségét kell igénybe venni. Abban az esetben is szükség van szakszerű segítségre, mikor kiderül a kiváltó ok, de a szorongást nem lehet megszüntetni.

Egy német professzor szerint a rémálmok közben az agy nagytakarítást végez, így a rémület és a szörnyek vagy egyéb borzasztó dolgok csupán a takarítás melléktermékei. Ez is egy ok, azonban egyértelműen megfigyelhető az összefüggés a szorongások, a valamitől való félelem, erős ijesztő, bántó behatás és a rémálmok, a rémálmok sűrűsége között.

Ha a gyerek rémálmából riad fel, vagy sírva alszik és fel kell ébreszteni, nagyon fontos, hogy megnyugtassuk és miután megnyugodott, elmagyarázzuk neki, hogy mi történt és miért nem kell félnie. A következő reggelen vagy a következő nap folyamán, mikor van idő leülni beszélgetni, akár játék közben, akár séta közben, akár ebédnél, érdemes újból nekifutni a dolognak, hátha kideríthető az ok. Fontos megfigyelni a gyereket és a napi történéseket, ha a rémálmok gyakoriak, mert így összefüggést találhatunk bizonyos dolgok és a rémes álmok között.

Elképzelhető, hogy valamilyen előre tudott jövőbeni esemény okoz szorongást a gyerekben, vagy pedig a kisebbségi érzet, iskolai nehézségek. A különböző rémálmok különböző jelentést hordoznak.

Mi a véleményed?

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>