1. Gesztenyés krémes
Szeretnél valami igazán gyors és finom desszertet? A gesztenyés krémes tökéletes választás! Ez a süti nem igényel sütést, így pillanatok alatt elkészítheted, és garantáltan leveszi a lábáról a vendégeidet.
Én általában akkor szoktam ezt csinálni, amikor hirtelen jönnek át a barátok, és nincs időm órákig a konyhában sürgölődni. A gesztenyemassza amúgy is mindig van itthon, szóval szinte mindig kéznél vannak az alapanyagok.
A gesztenyés krémes nem csak finom, de látványos is. Tálalhatod poharakban, vagy akár egy nagyobb tálban is, a lényeg, hogy jól nézzen ki. A tetejére szórhatsz csokireszeléket, vagy díszítheted tejszínhabbal is.
És hogy miért szeretem még? Mert annyira variálható! Tehetsz bele rumot, kávét, vagy akár egy kis narancshéjat is, hogy még izgalmasabb legyen az íze. Próbáld ki, nem fogod megbánni!
Íme, miért imádom:
- Gyorsan elkészül
- Nem kell sütni
- Variálható ízek
2. Pillekönnyű túrófánk
A fánk sütése sokak számára ijesztő feladatnak tűnik, de ez a recept bebizonyítja, hogy a túrófánkkal bátran kísérletezhetünk. Pillanatok alatt elkészül, és garantáltan sikert aratunk vele!
Ez a gyors recept tökéletes, ha valami édesre vágyunk, de nincs sok időnk a konyhában.
A túrófánk azért is nagyszerű választás, mert a túró miatt sokkal könnyedebb, mint a hagyományos fánk, így bűntudat nélkül élvezhetjük.
Hozzávalók:
- 25 dkg tehéntúró
- 2 tojás
- 10 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 2 ek. cukor
- 1 tk. vaníliaaroma
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
- A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a citromhéjat és a vaníliaaromát.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a túrós keverékhez adjuk.
- Alaposan összekeverjük, és forró olajban kis adagokban kisütjük. Ügyeljünk, hogy ne tegyünk túl sok tésztát egyszerre az olajba, mert akkor lehűti az olajat, és a fánkok nem lesznek szépek.
- Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja. Porcukorral megszórva tálaljuk.
3. Villámgyors epres galette
Ez a recept a Sütiző blogról származik, és bár a neve kicsit elegáns, az elkészítése roppant egyszerű. A legjobb benne, hogy nem csak eperrel működik! Bármilyen szezonális gyümölccsel elkészítheted, így egész nyáron változatos gyümölcsös desszerteket varázsolhatsz az asztalra.
A galette lényege a rusztikus megjelenés és a gyors elkészítés. Nem kell tökéletesnek lennie, sőt, a kicsit szabálytalan formája adja a báját.
A tésztát pillanatok alatt összeállíthatod, a töltelék pedig tényleg csak annyi, hogy a gyümölcsöt feldarabolod és megcukrozod. Sütés után pedig már eheted is!
Én általában így készítem:
- Összekeverem a lisztet a vajjal.
- Hozzáadom a vizet és gyorsan összegyúrom.
- A tésztát kinyújtom, megpakolom a gyümölccsel, és megsütöm.
Egyszerű, nem? Próbáld ki te is!
4. Nutellás-kávés pohárkrém
Ha valami igazán gyors és édes dologra vágysz, a nutellás-kávés pohárkrém tökéletes választás! Ez a recept az Álom Íz Világ bloggertől származik, és garantáltan feldobja a napodat. Ha szereted a Nutellát és a kávét, ez a te desszerted!
Képzeld el, ahogy a krémes mascarpone, a Nutella édessége és a kávé aromája találkozik egyetlen pohárban. Egyszerűen mennyei!
Hozzávalók:
- 50 dkg mascarpone
- 5 ek. Nutella
- 2 dl habtejszín
- 15 dkg babapiskóta
- 1-1,5 dl kávé
- A tetejére: cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
- Főzz le egy adag kávét, és hagyd kihűlni.
- A mascarponét keverd habosra a Nutellával.
- Verd fel a tejszínt kemény habbá.
- Keverj 2 evőkanál tejszínhabot a mascarponés krémhez, hogy lazább legyen.
- Rétegezd a babapiskótát, a krémet és a kávét egy pohárba.
- Szórd meg a tetejét kakaóporral.
Ez a pohárkrém nem csak finom, de nagyon gyorsan elkészíthető is. Tökéletes, ha váratlan vendégek érkeznek, vagy ha csak egy kis édességre vágysz a nap végén. Próbáld ki, nem fogod megbánni!
5. Tízperces kuglóf
Szeretnél valami finomat sütni, de nincs sok időd? Akkor ez a recept neked szól! Ez a tízperces kuglóf recept tökéletes választás, ha gyorsan szeretnél valami édeset az asztalra varázsolni. Nem kell órákat a konyhában töltened, pillanatok alatt összekeverheted a tésztát, és már mehet is a sütőbe.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 4 tojás
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
- fél csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
Elkészítése pofonegyszerű. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját a porcukorral, tejjel, olajjal és citromhéjjal kikeverjük. A lisztet, sütőport, sót és vaníliás cukrot összekeverjük, majd a tojássárgájához adjuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot. A tésztát kettéosztjuk, az egyik felébe kakaót keverünk. Egy kuglóf recept formát kivajazunk és lisztezünk, majd felváltva belekanalazzuk a kétféle tésztát. Előmelegített sütőben először magasabb, majd alacsonyabb hőfokon sütjük. Kb. 15 percig 180 fokon, majd 40 percig 160 fokon. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Ez a kuglóf recept azért is nagyszerű, mert könnyen variálható. Adhatsz hozzá mazsolát, diót, vagy akár meggyet is. A tetejére szórhatsz porcukrot, vagy csokimázzal is leöntheted. Kísérletezz bátran, és találd meg a kedvenc verziódat!
Én a hétvégén csináltam, és nagyon hamar elfogyott. A gyerekek imádták, és a férjem is dicsérte. Szerintem ez a kuglóf egy igazi jolly joker, mindig jól jön, ha valami gyors és finom sütire van szükség.
6. Villámgyors piskótatekercs
Szeretnél valami édeset, de nincs sok időd? A piskótatekercs tökéletes választás! Gyorsan elkészül, és a töltelékkel variálhatod is.
A piskótatekercs elkészítése nem ördöngösség, sőt, sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. A tésztája pillanatok alatt összeáll, és a sütési ideje is rövid. Aztán már csak meg kell tölteni valami finomsággal, feltekerni, és kész is!
Én általában lekvárral szoktam megtölteni, de a tejszínhabos-gyümölcsös változat is nagyon finom. A lényeg, hogy olyan tölteléket válassz, amit szeretsz, és ami jól illik a piskótához.
Íme, egy egyszerű recept, amivel te is könnyedén elkészítheted:
- Keverd össze a tojásokat a cukorral.
- Add hozzá a lisztet és a sütőport.
- Öntsd a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Süsd meg a piskótát.
- Töltsd meg a piskótát, és tekerd fel.
És ha valami igazán különlegesre vágysz, próbáld ki a lágy piskóta receptet!
7. Bögrés gofri
Na, ki szeretne gyorsan valami édeset? A bögrés gofri a tökéletes megoldás, ha nincs időd, de valami finomra vágysz. Ráadásul szinte biztos, hogy minden hozzávaló ott lapul a konyhádban. Nem kell hozzá semmi extra, csak egy bögre, pár perc és egy gofrisütő!
Én általában hétvégén szoktam csinálni, amikor lusta vagyok nagy sütésekhez, de a gyerekek követelik a desszertet. Ilyenkor előkapom a bögrét, összekeverem a hozzávalókat, és már sül is a finomság. Persze, nem olyan, mint a nagyi féle gofri, de a célnak tökéletesen megfelel!
A bögrés gofri azért is szuper, mert könnyen variálható. Tehetsz bele csokit, gyümölcsöt, vagy akár fűszereket is. Kísérletezz bátran, és találd meg a kedvenc verziódat!
És hogy miért szeretem még? Mert a mosogatás is pikk-pakk megvan! Nincs nagy rumli, csak egy bögre és a gofrisütő. Szóval, ha legközelebb édességre vágysz, de nincs sok időd, ne habozz, próbáld ki a bögrés gofrit!
Íme, egy egyszerű recept, amit én szoktam használni:
- 1 bögre liszt
- 1 bögre tej
- 1 tojás
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- Csipet só
Keverd össze a hozzávalókat, és süsd ki a gofrisütőben! Tálalhatod porcukorral, lekvárral, vagy bármivel, amihez kedved van.
8. Amerikai csokis keksz
Ki ne szeretné az amerikai csokis kekszet? Ropogós szélek, puha belső, és rengeteg csokoládé – mi kell még? Ez a recept azért szuper, mert tényleg gyorsan megvan, és nem kell hozzá semmi extra hozzávaló, ami ne lenne otthon.
Én általában dupla adagot szoktam csinálni, mert pillanatok alatt elfogy. A gyerekek imádják, és bevallom, én is alig bírok leállni vele. A legjobb, hogy variálható is: lehet bele tenni többféle csokit, diót, vagy akár aszalt gyümölcsöt is. Szóval, ha valami gyors és finom édességre vágysz, ez a te recepted!
Próbáld ki a tésztát egy éjszakára a hűtőben pihentetni. Állítólag még finomabb lesz, bár én sosem tudtam kivárni. De ha van időd, mindenképp érdemes kipróbálni!
És hogy miért is olyan jó ez a keksz? Mert egyszerűen tökéletes. Nem túl édes, pont jó az állaga, és a csoki… hát, a csoki mindig jó. Szóval, hajrá, süss egy adagot, és meglátod, nem fogsz csalódni!
9. Csodás csokis muffin
Ki ne szeretné a muffint? Gyors, egyszerű, és rengetegféleképpen variálható. Ez a csokis verzió pedig igazi jolly joker, ha valami édesre vágyunk, de nincs időnk órákig a konyhában sürgölődni.
A csokis muffin titka a jó minőségű kakaópor és csokoládé. Ne spóroljunk ezeken az alapanyagokon, mert nagyban befolyásolják a végeredményt!
Én általában dupla adagot szoktam készíteni, mert pillanatok alatt elfogy. A gyerekek imádják, és a vendégek is mindig el vannak ragadtatva tőle.
Próbáljuk ki bátran különböző csokoládékkal (ét-, tej-, fehér), vagy akár adjunk hozzá egy kis kávét a tésztához a még intenzívebb ízélményért. A lehetőségek tárháza végtelen!
Néhány tipp a tökéletes csokis muffin elkészítéséhez:
- Ne keverjük túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a muffin.
- Töltsük meg a muffin formákat kb. 3/4-ig.
- Sütés után hagyjuk a muffinokat a formában hűlni pár percig, mielőtt kivesszük őket.
10. Piramis
A piramis süti egy igazi klasszikus, ami sosem megy ki a divatból. Ráadásul, elkészíteni is pofonegyszer, nem kell hozzá sütni, csak egy kis türelem, amíg összeáll. Tökéletes választás, ha valami gyors és látványos desszertre vágysz.
Készítheted kekszből, babapiskótából, vagy akár maradék kalácsból is. A lényeg, hogy valamilyen édes, száraz alapanyagot használj, amit aztán egy finom krémmel összeragasztasz. A krém lehet csokis, vaníliás, de akár egy egyszerű puding is megteszi. A végeredmény pedig egy mutatós, háromszög alakú sütemény, ami garantáltan sikert arat.
Én általában a következőképpen szoktam készíteni: egy csomag háztartási kekszet összetörök, majd összekeverem egy csokis pudinggal és egy kis rumaromával. Ezt a masszát aztán fóliára halmozom, piramis alakúra formázom, és beteszem a hűtőbe dermedni. Tálalás előtt pedig megszórom kakaóporral vagy reszelt csokival.
Íme, néhány tipp a tökéletes piramis sütihez:
- Használj jó minőségű alapanyagokat, mert ez nagyban befolyásolja a végeredményt.
- Ne spórolj a krémmel, mert az tartja össze a sütit.
- Formázásnál figyelj, hogy a piramis stabil legyen, különben széteshet.
- Díszítsd bátran, a piramis süti remekül mutat gyümölcsökkel, csokidarabokkal vagy akár cukorkákkal is.
Ha valami igazán gyorsra vágysz, akkor próbáld ki a tízperces kuglófot is! Biztosan nem fogsz csalódni.