Eddig gondosan kimagoztuk a papayát. Ugyan, így is elő-előfordult, hogy ráharaptunk egy magjára, és a keserű íz azonnal elvette az étvágyunkat. De lehet, hogy a természet valami egészségeset száműzött az étrendünkből, és ezúttal tévedett?
Ha az ember a vadon élő állatokat, vagy a nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasztó bogarakat figyeli, úgy tűnik, a természet elég jól strukturált. De látott vajon valaha is majmot – vagy más állatot – gyümölcsöt kimagozni? A nem állatkerti példányokat az sem zavarja, ha a héjon kívül néhány levél is lecsúszik. Persze, mondhatjuk, hogy ehhez a vadvilághoz a fajok legfejlettebbikének, az embernek, már semmi köze sincs. Ő már képes arra, hogy a gyümölcsök legélvezetesebb részét felismerje és elkülönítse. Nos, a többi gerinces is képes arra, hogy az olajos magvaknál (mint a kókuszdió, a mogyoró vagy a makadámdió) szisztematikusan eltávolítsa a héjat, hogy a belső, értékes részhez jusson. De akkor miért nem dolgozzák fel a többi zöldséget, gyümölcsöt is?
Ösztönterápia az igazi élményekért
Aki valaha is gyakorolta az ösztönterápiát, az táplálkozási ösztöneinek újjáéledésével felfedezhette, hogy sokszor felesleges a gyümölcsöket előkészíteni. Sőt, aki túl alaposan távolítja el a magokat, és kínosan ügyel arra, hogy az összestől megszabaduljon, könnyen kidobhatja a gyümölcshúst magát is.
Egy hónapnyi ösztönterápia után például mindenki felfedezi, hogy a tévépaprika vagy a görögdinnye magja nem is olyan kellemetlen, és az íze sem túl zavaró. Ezentúl tehát, ne erezze-csumázza ki lecsóba karikázás előtt a paprikát, próbálja ki a teljes ízélményt. Ha folytatja a terápiát, arra is rá fog jönni, hogy a dinnye vagy a papaya magját nem is olyan nehéz megemészteni. Az emésztési ösztönünk ugyanis azt sugallja szervezetünknek, hogy egy gyümölcs minden komponensére szükségünk van: a héjára, a húsára, a magjára is. És a legősibb, legrusztikusabb ízélmény nem a gyümölcshús sztereotíp ízére vonatkozik.
- A vadbanán magjai és héja is fogyasztható.
- A kivi, az őszibarack és a körte héja egészséges
- A durian magja és bőre nagyon finom
- A citrusfélék fehér bőre önmagában fogyasztva a fehér kenyér ízére emlékeztet
- A gránátalma fehér hártyái ehetőek
- Az egzotikus gyümölcsök közül a chirimoya és a corossol héja is fincsi
- A criollo, fuca és bacon avokádófajták héja könnyen emészthető.
- A mangó héja elsőrangú
Persze az elővigyázatosság nem árt: ha már ott tart, hogy „szőröstül-bőröstül” eszik mindent, fennáll a veszélye, hogy érésserkentőket, vagy más növényvédő szert is elfogyaszt – hiszen már a szállítás könnyítése miatt is kezelik a zöldségeket, gyümölcsöket. Tehát, ügyeljen arra, hogy természetesen előállított – esetleg bio – gyümölcsökkel kísérletezzen. Illetve ha egy mag emészthetetlennek tűnik, ne erőltesse a dolgot. A cél persze az intellektuális gátak feloldása, de ösztönös megérzéseit ne lépje túl.
A biológiai bizonyíték
A gyümölcsök héja és magja fontos elemeket tartalmaz
– rostok
– fehérjék (szinte sosincsenek a gyümölcshúsban)
– a répafélék (fehérjéi kimondottan a héjban koncentrálódnak)
– míg a gyümölcshúsban az eddig kérdőjeles hatású növényi zsírok (többszörösen telítetlen zsírsavak) gyűlnek inkább össze.