Távkapcsolat – Mit tanulhatunk belőle?

Balogh Nóra
3 perc olvasás

Általánosságban kijelenthetjük, hogy távkapcsolatban élni nem könnyű. Mindkét fél részéről nagyfokú kompromisszumkészséget, kitartást, toleranciát kíván. Minden jó kapcsolat alappillérének, a bizalomnak tán ilyenkor jut a legnagyobb szerep.

Egymástól távol

Távkapcsolat kétféle módon alakulhat ki. Gyakori, hogy a már meglévő párok valamelyikét szólítja el egy időre a hivatása, tanulmányok, vagy egyéb életesemény.

A másik esetben két olyan ember találkozik össze, és pattan köztük szikra, akik alapvetően egymástól nagy távolságra élnek, akár más országban, más kontinensen, így kezdetekben csak távkapcsolatra van lehetőségük. Utóbbi esetben nagyobb a kockázata annak, hogy a ritka, vagy teljesen elmaradó találkozások, a nehézkes kapcsolattartás mellett nem sikerül kellőképpen elmélyíteni a viszonyt. Ilyenkor többnyire ugyanaz történik. Ritkulnak a beszélgetések, elmaradoznak az üzenetek s emlékeinkben őrizhetjük rövidke kalandunkat.

Amennyiben már meglévő párok kényszerülnek hosszabb-rövidebb időre távol egymástól, nagyobb az esély a későbbi közös jövőre, hisz a felek optimális esetben már jól ismerik párjukat. Tudják, mit veszíthetnek, ezáltal jobban is vigyáznak a másikra.

Így, vagy úgy, de aki ilyen kapcsolatba kezd, alaposan gondolja át, menni fog-e a sok lemondás, megéri-e, valóban ezt akarja-e! Aki eleve nem bírja a magányt, az egyedül töltött esték gondolatától is irtózik, az ne akarjon távkapcsolatban élni, mert jó esély van rá, hogy nem fog sikerülni!

Féltékenység, a zöld szemű szörny

A legstabilabb alapokon álló érzelmek közé is bekúszik időnként a féltékenység, amit a nagy távolság miatt nehezebb kezelni. A technika vívmányainak köszönhetően ma már akkor is szerelmünk szemébe nézhetünk, ha épp a világ másik végén tartózkodik. Ez nagyban megkönnyíti a dolgunkat, de ha egy korábban megbeszélt időpontban mégsem érnénk el kedvesünket, érdemes elsőként arra gondolni, vajon van-e Internet elérhetősége, és nem egyből belelovalni magunkat a szörnyű gondolatba, hogy máris talált helyettünk mást.

Legjobb, ha felkészítjük magunkat arra, hogy hullámvölgyek biztos lesznek, semmi szükség rá, hogy magunk generáljuk azokat. Fontos, hogy a távolság ellenére is igyekezzünk mielőbb tisztázni a dolgokat, lehetőleg higgadtan beszéljük át a felmerülő problémákat. Az egymásra csapkodott telefonok még senki kapcsolatát nem mentették meg.

Oldjuk meg közösen a problémákat!

Segít, ha mindig van kitűzött célunk, egy előre megbeszélt időpont, amikor tudjuk, hogy találkozhatunk, így van mire várni és kézzel foghatóbb lesz, mennyi időt is kell még kibírnunk szerelmünk közelsége nélkül.

A legmeghittebb web kamerás beszélgetés sem pótolhatja párunk édes ölelését, ezzel is számolnunk kell! Bármilyen okból kényszerülünk is távkapcsolatba, egészen biztosan tanulságos lesz. Megtaníthat várni, kitartani, bízni, hinni. Hinni magunkban, a másikban, a kapcsolatban, érzelmeink erejében, hisz a szerelem legnagyobb próbája a távolság. Akik kiállják a próbát, megérdemlik a boldogságot, s akik elbuknak, valószínűleg egy normál kapcsolaton belül sem jutottak volna el az ásó-kapa-nagyharangig.

Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás