A koleszterin szervezetünk egyik létfontosságú komponense: a sejtfalak építésében, a szteroid hormonok és a D-vitamin szintézisében, valamint az epesavak képzésében játszik szerepet. A vízben nehezen oldódó koleszterin szállítását a vérben fehérjék, ún. lipoproteinek biztosíták. Az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) juttatja el a koleszterint a szervezet megfelelő pontjaira funkcióinak betöltésére, a fölösleget azonban a magas sűrűségű lipoprotein (HDL) szállítja el a vérből a májba.

Ha az LDL/HDL arány és az összkoleszterinszint nem megfelelő, a vér túlzott mennyiségű LDL-koleszterinszintjének eredményeként a koleszterin lerakódik „plakk”-ként az érfalba, hajlamosít szív és agyi infarktusra és károsíthatja a vesét. A gyógyászati kutatások arra irányulnak, hogy olyan hatóanyagokat fedezzenek fel, melyek képesek csökkenteni a vér LDL-koleszterin szintjét, míg a HDL-koleszterin szintet növelik.

Gránátalma és a vér koleszterinszintje

Külföldi vizsgálatok megállapították, hogy a gránátalma és gránátalmalé fogyasztása nemcsak 20%.kal csökkentette az LDL-koleszterin mennyiségét, de egyidejűleg növelte a HDL-koleszterint a kísérletben részt vevő személyek vérében. Az LDL oxidációja, amely számos kutató szerint a szívbetegségek fő okozója, 90%-kal csökkent. Mindez rendkívül biztatóan hangzik az atherosclerosis megelőzését illetően.

Másik kérdés az artériákban már kialakult meszesedés, amelynek fokozódása szívinfarktushoz vezethet. A gránátalma a kutatásban résztvevő betegeknél átlagosan 35%-kal csökkentette az artériák meszesedettségének mértékét egy év alatt, míg a kontroll csoportban a plakk vastagsága jelentősen növekedett.

A kutatások kimutatták továbbá, hogy a gránátalma már két hét alatt is észrevehetően, de egy év alatt már 21%-kal képes volt csökkenti a systolés vérnyomást a magas vérnyomású páciensek körében. Jelenlegi ismereteink szerint a gránátalma számos antioxidáns hatóanyagának köszönhetően széleskörű védelmet képes nyújtani a szív és az érrendszeri betegségek ellen.