Hogyan napoljuk el a menstruációnkat?

Balogh Nóra
4 perc olvasás

Egész évben arra a pár napra vágyunk, amikor végre vakációzni utazunk. Senki nem szereti, ha a menstruációja beárnyékolja a pihenését, és, mondjuk, nem úszhat egy jót, vagy a fájdalmak miatt ágyban fekszik csatangolás helyett. Létezik néhány lehetőség, amivel segíthetünk magunkon, és módosíthatjuk a vérzésünk időpontját, ha rossz az időzítés.

Hormonális megoldások

Az első kérdés az, szedünk-e fogamzásgátló tablettát, és ha igen, akkor hány fázisút. A monofázis (egyfázisú) tabletták esetében két ciklussal is eltolható a vérzés ideje. Ha valaki háromhavi adagot a hétnapos szünet nélkül folyamatosan szed be, és csak a harmadik levél után tart egy hét szünetet (ahogy alapesetben egy levél, azaz 21 tabletta után szokás), akkor csak 63 nap után fog menstruálni. annak nincs semmilyen káros mellékhatása, ha valaki körülbelül csak háromhavonta menstruál. Például, akik nagyon erős menstruációs fájdalmaktól szenvednek, rendszeresen így szedik fogamzásgátló tablettájukat. Az orvosok hangsúlyozzák, inkább egy egész levéllel szedjük tovább a tablettát, minthogy csak-két szemmel hosszabbítsuk meg a ciklusunkat.

A háromfázisú fogamzásgátlók esetében ez a módszer nem alkalmazható biztonsággal, mert e tabletták nem tartják állandó szinten a szervezet hormonháztartását, így időközben megjönne a vérzés, és valószínűleg össze-vissza történne.

 

Aki nem szed semmilyen fogamzásgátlót, az receptre kapható progeszteron hormontartalmú készítménnyel öt nappal eltolhatja a vérzését. A szakemberek szerint a várható menzesz előtt öt nappal el kell kezdeni szedni a tablettát tíz napon át, hogy öt nappal később jöjjön meg. Minél előbb kezdjük eltolni a ciklust, annál több napot nyerhetünk a végén. Ha például a nyaralást megelőző három ciklusban alkalmazzuk ezt a módszert, a végén akár 15 nappal is később jöhet meg. A nőgyógyászok felhívták a figyelmet arra, hogy azzal nem tudunk több napot nyerni, ha az előírt tíz napnál tovább szedjük a hormont, mert ebben az esetben azzal kell számolni, hogy bármikor – többnyire az idő előtt – megjön a vérzés, és teljesen felborulhat a ciklusunk.

Vérzés nélküli fogamzásgátlás

Háromhavonta adhat be a nőgyógyász olyan injekciót, amely kiiktatja a vérzést. Ameddig egy nő kapja az injekciót, addig nincs menstruációja. Előnye, hogy nem lehet elfelejteni „bevenni”, és hányás, hasmenés esetén sem kérdéses a hatása. A tablettás fogamzásgátlás mellett jelentkező vérzés sem „igazi menstruáció”, csak áttöréses, megvonásos vérzésről beszélhetünk, ezen módszerrel pedig ez is elmarad – a szakemberek szerint. Ugyanakkor az injekció hatására később váratlanul, össze-vissza jelentkezhet vérzés, az injekciózás után előfordul, hogy hónapokig nem tér vissza a ciklus, és egyes források szerint hosszú távú használata a csontritkulás veszélyeit is növeli.

Test-tudati technika az elodázáshoz

Ha tartunk a hormonkészítményektől és gyógyszerektől, akkor folyamodhatunk a test- és agykontroll vagy a színterápia módszereihez, melyek a test és a lélek összefüggésein alapulnak. Állítólag annak is működik, aki nem hisz benne. Például, ha szeretnénk reggel 4-kor kelni, és ezt elégszer mondogatjuk magunknak elalvás előtt, akkor bizony fel is szoktunk ébredni, amikorra „felhúztuk a belső óránkat”. Hasonlóképpen beszélhetjük meg testünkkel a menstruációnk időpontjának átprogramozását is. Rásegíthetünk, ha relaxáció közben tesszük mindezt.

A színterápia szerint olyan környezetben, ahol túlnyomóan vörös, piros és erős narancssárga színek vannak jelen, korább jöhet meg a menzeszünk a várt időponthoz képest. A kék, zöld és lila színek közelében viszont késhet a vérzés. Tehát akár a ruháink színeivel is befolyásolhatjuk a ciklusunkat. Igaz, a színterápiával többnyire csak órákat nyerhetünk, de ez is hatalmas segítség lehet az utazás vagy az esküvőnk napján.

Nem is olyan egyszerű rátalálni a számunkra ideális kozmetikumra (igaz ez az arckrémre, a testápolóra és a szóban forgó, napozás utáni készítményekre is).

Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás