Idd magad egészségesebbre

achilles
3 perc olvasás

Már akár 2%-os dehidratáltság is jelentős negatív hatással van az állóképességünkre, beleértve a kitartást és az erőkifejtés mértékét, valamint a szellemi teljesítményünkre, így a memóriánkra, a koncentrálóképességünkre és a kreativitásunkra egyaránt. A folyadékhiány azonnal meglátszik a bőr állapotán is, érzetre is szárazabb lesz, a szemek beesettebbnek látszanak, az ajkak veszítenek feszességükből. Ésszerű hát erre az egyszerű biológiai szükségletre odafigyelni, és kizárni annak a lehetőségét, hogy a vízhiány miatt érezzük magunkat kényelmetlenül a mindennapokban.

Mikor és mennyit javasolt inni?

A szervezet folyadékháztartását érdemes a nap első felében feltölteni, ekkor működik a vese a legintenzívebben. A legjobb, ha az ébredés utáni első 10 órában óránként átlagosan egy pohárnak megfelelő (2,4 dl) folyadékot, ideális esetben tiszta vizet veszünk magunkhoz. Ez a szám, azaz 2,4 liter folyadék az a minimális mennyiség, amelyre egy nyugalomban lévő, azaz nem sportoló és nem extrém meleg környezetben tartózkodó felnőtt szervezetnek testsúlytól függetlenül minimálisan szüksége van. Ezt a mennyiséget fogyaszthatjuk nagyobb adagokban vagy folyamatosan kortyolgathatjuk is. A nap hátralévő ébren töltött részében sem feledkezzünk meg a folyadékfogyasztásról, igyunk annyit, amennyit éppen kívánunk.

Mennyit igyunk sportoláskor?

Annak érdekében, hogy az edzés hatékonyságát maximalizáljuk, célszerű a folyadékfogyasztást is optimalizálni. Ügyeljünk rá, hogy az edzést hidratáltan kezdjük, annak érdekében viszont, hogy a folyadék a hasunkban ne zavarjon mozgás közben, törekedjünk arra, hogy az aktivitást megelőző 2-3 órában többször kevesebb folyadék fogyasztásával töltsük fel a szervezetünket.A folyadékpótlás sportnemtől függően történhet sportolás közben vagy előtte és utána egyenletesen elosztva.

Szaunázás esetén minden 20 forróságban töltött percre számoljunk minimum 2,5 deciliter extra folyadékbevitelt.

Mit tanácsos a natúr vízen felül inni?

Amennyiben nem okoz problémát az elegendő mennyiségű vízfogyasztás, akkor is érdemes száraz, nagyon hideg vagy meleg környezetben történő hosszabb tartózkodást követően olyan folyadékot fogyasztani, amely tartalmaz egy csekély nátriumot, káliumot, magnéziumot és elektrolitokat. Az intenzív izzadást igénylő sportoknál nemcsak vizet, hanem ásványi sókat és nyomelemeket is veszítünk. Ajánlott ezeket is pótolni olyan ásványi sókat és nyomelemeket tartalmazó italokkal, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy mesterséges ízfokozót és tartósítószert, így anélkül töltik fel a szervezetet nyomelemekkel, hogy mesterséges anyagokkal megterhelnék azt.

Hogyan semlegesítsd a koffein vízhajtó hatását?

Érdekes módon a kiszáradás első jele a fáradtságérzet, amelyre megoldásként sokan rögtön koffeinbevitellel reagálunk. A koffein azonban újabb folyadékot von el a szervezettől, így valójában csak rontunk a helyzeten. Próbáljuk ki, hogy kávéfogyasztás előtt és után igyunk meg egy pohár vizet, így egyszerűen kompenzálhatjuk a koffein vízelvonó hatását.

Köszönjük a megosztást!
Hozzászólás