Mindegyik gyerek hazudozik néha?

Balogh Nóra
2 perc olvasás

Sok szülő számára fontos kérdés, hogy mások gyerekei is szoktak-e valótlanságokat állítani, vagy csak az ő csemetéjével van baj? Nem csak egy-két gyerek esetében jön elő a hazudozás. A hazudozás általános jelenség, bizonyos keretek között még csak problémának sem mondható. Egy általános jelenségről van szó, egy bizonyos fejlődési szakasz sajátosságáról, amely ártalmatlan ugyan, de azért fel kell hívni a gyerek figyelmét arra, hogy nem jó dolog, amit csinál.

A gyerekek hazudozása a legtöbb esetben teljesen ártalmatlan, mindenféle rossz szándéktól vagy nyerészkedési vágytól mentes. Néha sajnos becsúszik egy-egy kellemetlenebb hazugság, de ilyenkor mindig el kell beszélgetni a kis hölggyel vagy kis úriemberrel arról, hogy milyen gondokat okoz ezzel a viselkedéssel másoknak és saját magának is. Egy ilyen beszélgetés során is nagyon fontos, hogy megértően beszéljünk a gyerekkel, hozzunk fel példákat, hogy megértse, miről van szó és a legfontosabb pedig az, hogy soha ne hozzuk szégyenbe a gyereket!

A gyerekek hazudozásának számos oka lehet. lehet, hogy nekik sokkal jobbnak tűnik úgy egy történet, vagy a valóság, ha saját szájízük szerint mondják el. Ebben sincs semmiféle rosszindulat, célja sem igazán van, egyszerűen csak a gyerekek hisznek még a mesékben és ne tudják, hogy a valóságot ferdíteni probléma. Mert miért is lenne probléma az, ha elragadtatással mesélik, hogy négy cinke is rászállt a fejükre az oviban és milyen aranyosak voltak! Ez csak a vágyak kivetülése, őszinte öröm, hogy egyáltalán el lehet gondolni ilyesmit.

A probléma ott kezdődik, mikor mások kárára sikerül hazudozni. Ekkor utána nézni, mikben és miért is hazudik a gyerek, mert komoly okai lehetnek az ilyen viselkedésnek. Összességében igen, minden gyerek hazudozik valamilyen szinten, nem kell megijedni ettől, csak jól kell kezelni a problémát és magától abbahagyja majd. Hogy mikor hagyja abba, és milyenek ezek a hazugságok, az nagyon változó, ezért nem lehet általánosítani.

Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás