5 lepésben kell orrfújásra tanítani a gyereket

Balogh Nóra
2 perc olvasás

A gyerekeknél nagy probléma szokott lenni, hogy nem tudják, vagy nem akarják kifújni az orrukat. Az eldugult orr nehezíti a gyógyulást, ezért roppant fontos mielőbb rátanítani, rászoktatni a gyereket az önálló orrfújásra. Sajnos az is előfordul, hogy az óvodában az óvónő, dajka nem szentel elég figyelme az ilyesmire, így ha a gyerek saját maga kifújja az orrát, nincs rászorulva az említett emberek segítségére. Ha a gyerek kifújja az orrát, mikor kell, nátha esetén sokkal könnyebb lesz a légzése, nem a száján veszi a levegőt, így a torkát is kíméli, sokkal gyorsabban gyógyul majd és a tünetek egy része is enyhébb lesz.

Nehéz rávenni egy gyereket, hogy orrot fújjon, inkább szipog. a gyerekeknél a legfontosabb tanulási módszer az utánzás, ezért ezen az oldalon kell megfogni a dolgot. A játék is az utánzáson, valamilyen helyzet imitálásán alapul, úgyhogy van egy nagyon jó, ötlépéses, játékos módszer, amivel a gyerek rátanítható az önálló orrfújásra.

Először is kezdjünk el beszélgetni az orrfújásról úgy, hogy elmagyarázzuk a légzést az ő kis nyelvén. Tisztázzuk vele, hogy az orrfújás olyan, mint a szaglás, csak visszafelé és ez milyen vicces. A gyerekek szeretik a vicces dolgokat, még egy kis gusztustalankodás is belefér. Gyakoroljuk együtt az orrfújást zsepi nélkül úgy, hogy az egyik, majd másik orrlyukunkat befogjuk, és kicsit fújjuk a levegőt. Mutathatjuk türkön is, hogy bepárásodik tőle. Ezt követően jöhet a zsepi. Mutassuk meg, hogyan kell használni és gyakoroljuk, mikor még nincs mit kifújni.

Mondjuk el, hogy a nagyon erőltetett orrfújás nem jó, mert a bacik bejönnek tőle az orr járatába. Mindig csak óvatosan, de határozottan fújjunk. Aztán azt is magyarázzuk el, hogy a zsepit miért fontos bedobni a kukába használat után, valamint az orrfújás utáni kézmosást se hagyjuk ki. Ha elmagyaráztunk mindent, már csak az együtt gyakorlás, az újra és újra játékosan magyarázás jön. a gyerek lassan rájön, mennyivel jobb, ha kifújja az orrát és hamar önállósodik.

Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás