A hiperaktív gyerekek koncentrációjának javítása

Balogh Nóra
2 perc olvasás

A hiperaktív gyerekek sok fejtörést okoznak szüleiknek. A szülők szeretnék, ha gyerekeik ugyanolyan esélyekkel indulnának, mint a többiek, ezért sok módszert kipróbálnak, hogy javítsák a gyerek koncentrációs hajlandóságát, képességét. Jó hír, hogy van erre megoldás, a hiperaktív gyerek is képes odafigyelni huzamosabb ideig, ha megfelelően rá van tanítva és szoktatva. A gyerekek okos kis lények, ha jól vannak tanítva, képesek felfogni, hogy saját érdekükben bizonyos dolgokat meg kell tenniük. A megfelelő okítás révén ezek a dolgok nem utált kényszerként jönnek elő, hanem rutinként.

Az AHDH gyerekek esetében sokféle módszerrel lehet javítani a figyelem és összpontosítás képességét. A tudósok régebben úgy gondolták, hogy az ember bizonyos számú neuronnak rendelkezve jön a világra, és ezen agysejtek száma nem növelhető. Egy kutatás azonban bebizonyította, hogy mégis van lehetőség további neuronok termelésére vagy pedig a meglévők működésének megváltoztatására. Ez azt jelenti, hogy a figyelemzavaros gyerekek hiperaktivitási tüneteinek csökkentésére is van lehetőség, erre a célra sikerült is kifejleszteni jónéhány gyakorlatot.

Érmék: kell egy marék különböző érme és valami, amivel letakarod, valamint egy stopper. Rakj ki öt érmét sorba, a gyerek figyelje meg, majd takard le és a gyerek rakja ki a megfelelő érméket a megfelelő sorrendben. Ahogy egyre ügyesebb lesz, lehet nehezíteni plusz érmékkel.
Képzeljetek el helyzeteket, például azt, hogy a gyerek figyelmes az órán. Üljetek le és mélylégzés gyakorlatokkal kombinálva képzelje bele a gyerek magát ebbe a helyzetbe. Szórakoztató és hatékony, hiszen közben tanulja ezt a viselkedést.
Memória játékok: A felforgatós, párkeresős memóriajátékok szórakoztatók is és fejlesztő jelleggel is bírnak. Számos vicces, mesehősös típus kapható.
Gyerek keresztrejtvény: A keresztrejtvényen anélkül késztetik összpontosításra a gyereket, hogy monoton unalmassá válnának. a gyereket érdekli a megfejtés, tenni fog érte.

 

TAGGED:
Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás