Gyógyító emberek

Balogh Nóra
2 perc olvasás

Mindannyian hallottunk már csodatévő emberekről, akik kézrátétellel, pozitív energiával, gondolatokkal, aurával, esetleg hipnózissal képesek gyógyítani. Olyan is akad persze, aki azt állítja magáról, a tévé képernyőjén keresztül is képes megszüntetni a fájdalmat, ha a betelefonáló erősen hisz benne. Persze a legtöbb ember kétkedve fogadja ezeket az eseteket.

Lássuk be, valóban mosolyra fakaszt, amikor elképzeljük, hogy a televízió képes lenne közvetíteni, a fogadó fél a másik oldalon pedig hirtelen meggyógyul. Mégis újra és újra megjelennek emberek, akik állítják, hogy velük megtörtént a csoda, ilyen vagy olyan komoly betegségből, akár a halál torkából tértek vissza egy-egy gyógyító segítségével. Akik pedig csak kétkedve felvonják a szemöldöküket, azok nem hisznek ebben eléggé.

A hit ereje

Nos, kétségtelen, hogy a hitnek hatalmas ereje van. Egészségünk kapcsán sem elvetendő ez az erő. Azt tartják, aki hisz a gyógyulásban, máris a helyes úton jár. Akiben pedig igazán erős a hit, képes lenne gyógyítani, másokon segíteni?

A Biblia, pontosabban a négy evangélista már tett említést Jézus csodatételeiről, melyek egy része gyógyítással kapcsolatos: leprásokat, vakokat, bénákat gyógyított meg sikeresen, de hozott vissza az élők sorába halottakat is. Jézus tanítása szerint mindenki képes lenne ezekre a csodatételekre, ám a legtöbb ember kishitű, ezért meg sem próbálják véghezvinni mindazt, amit ő.

Azonban megvan az a hátoldala is ezeknek a gyógyításoknak. Amerikában például hatalmas üzletág növekedett ki ebből. A gyógyítók az országot járva látványossággá nőtték ki magukat, mint egy utazó cirkusz. Tömegek előtt, istentisztelettel egybekötve viszik véghez tetteiket, akár egy attrakciót, óriási hasznot húzva belőle.

Nem csoda, hisz egy ottani közvélemény kutatás szerint az emberek 82 %-a hisz abban, hogy imáinak gyógyító ereje van. S való igaz, gyógyszerkísérleteknél mindig végeznek placebo vizsgálatokat is. Sok esetben ezek a hatóanyaggal nem bíró szerek is elérik a kívánt hatást, a beteg a gyógyulás útjára lép.

De nem csak sarlatánokkal, kivételekkel is találkozni persze mindig. A történelem folyamán számos esetben találni utalást csodával határos gyógyulásokról. Lehetséges, hogy valóban ott van bennünk a képesség az öngyógyításra?

TAGGED: ,
Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás