Mi az, ami kicsi, finom és egészséges, ráadásul külsőleg és belsőleg is gyógyító hatású? Talán több válasz is lehetséges erre, de az biztos, hogy a homoktövis az elsők között van. Egy nagyon értékes és sokoldalú gyógynövény, amit már évszázadok óta használnak többféle célra is. A gyönyörű narancsszínű bogyókból készülhet ivólé, lekvár, tea, sőt gyógyszer is, a magjából pedig értékes olaj. Az eredeti hazájában a sokatmondó „egészség tára” elnevezést kapta, de szerencsére ma már nem kell érte Ázsiába menni, mert itthon is megterem. Egyike a hazánkban könnyen elérhető szuperélelmiszereknek.
A homoktövis hatása akkor is érvényesül, ha a magjából kipréselt olajat használjuk fel. Ez belsőleg, kapszula formában is ehető, de igen jó hatása van a bőrre is. Ezért készítenek belőle szappant, testvajat, balzsamot, olajszérumokat és egyéb kozmetikai termékeket is. A homoktövis olaj elősegíti a sebgyógyulást, csökkenti a bőrgyulladást, és hatékony a bőrbetegségek, például ekcéma kezelésében a nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása miatt. Antioxidáns tartalma kiemelkedő, ezen kívül flavonoidokat, karotinoidokat és tokoferolokat is tartalmaz. Ezek lassítják az öregedési folyamatokat, mivel fényvédő és sejtvédő, valamint regeneráló hatásúak és segítenek a szabad gyökök elleni védelemben.
A homoktövis hatása a sokféle (legalább 190 féle) igazolt hatóanyagában rejlik. Az olaj gazdag omega-3, omega-6, omega-7 és omega-9 zsírsavakban, valamint E- és C-vitaminban is, amelyek támogatják a bőr egészsége mellett a szív- és érrendszert, valamint a teljes szervezetre nézve gyulladáscsökkentő hatásúak. Az igazság az, hogy fel sem lehet sorolni az értékes összetevőket, ráadásul ezek együttesen és egymást erősítve hatnak. Mivel a homoktövis hatása ilyen komplex és rendkívül sokrétű, ezért jól tesszük, ha többféle formában is kipróbáljuk és megkóstoljuk.