A műanyag ablak is lehet örömforrás

Attila
2 perc olvasás

Lehet, hogy éppen bosszankodsz a nappalidban ülve a műanyag ablak látványától, de mindez csak viszonyítás kérdése. Nem árt néha belegondolni, hogy volt idő, amikor még egyáltalán nem léteztek ablakok, így az ablak (tehát a műanyag ablak is) lényegében egy luxuscikk.

Évszázadokkal korábban az egyszerű otthonok még ablakok nélkül épültek, csak ajtónyílásokat tartalmaztak, melyeknek konkrét funkciójuk, szerepük volt a ki- és bejutásban, tárgyak átmozgatásának lehetővé tételében. Az ablak ehhez képest egy könnyítés, ami által a helyiségek élhetőbbé, barátságosabbá válnak.

Az ablak legelső, kezdetleges formájának a tüzelőnyílást nevezhetjük, ezen keresztül engedték ki régen a fűtés és főzés által keletkezett füstöt a tűzhelyekből, hogy a benti levegő minősége ne romoljon. A nyílás ugyan beengedte a fénysugarakat, ezáltal természetes fényt is eredményezett a korábbi komor sötétség helyett, viszont rajta keresztül elillant a meleg legnagyobb része is.

Ugye, ezeket olvasva milyen jól jön az a bizonyos műanyag ablak? Már nem is bosszant annyira, hogy nem egy csúcsminőségű nyílászáró köt össze a külvilággal, inkább annak örülsz, hogy pont annyit zár ki belőle, amennyit kell. Kint tartja a hideget, a szelet, esőt, port, rovarokat, betolakodókat, és még sorolhatnánk.

Milyen nagy öröm az napjainkban, hogy a műanyag ablakaink becsukhatóak, védelmet és biztonságot nyújtanak a külső behatásoktól, természet erőitől, a sötétség bizonytalanságától, illetve ne felejtsük el, hogy a fenti példa ellentéteként tőlünk már csak akkor szökik ki a kellemes, szobahőmérsékletű meleg, amikor kifejezetten ezt szeretnénk, és utat engedünk neki.

Köszönjük a megosztást!
Hozzászólás