A szinglik egészségesebbek a párban élőknél

Balogh Nóra
3 perc olvasás

A szingli kifejezés már jó ideje bekerült a hétköznapi szókincsünkbe. Az újságokban is gyakran találkozunk olyan nőkkel, akik többségükben jól szituált, középkorú nők. Sokszor karrieristákként jelennek meg, akik hangoztatják függetlenségüket.

A kifejezésnek azonban van egy másik jelentéstartalma, ami szerint a szingli olyan nő, akinek nincs hosszú távú kapcsolata. Van, akinek csupán így alakult az élete, de van, aki tudatosan ezt az utat választja.

Szinglinek lenni egészséges

Sokan mondják, hogy szinglinek lenni egészséges. Bár mind ismerünk erre ellenkező példákat is, a kutatások szerint a nem párkapcsolatban élők általában valóban egészségesebben élnek.

Mind láttunk már olyan párokat, akikről már messziről látszik, hogy nem boldogok, sőt, inkább csak rombolják egymás életét. Ha az embernek nincs párja, akkor biztos, hogy elkerüli a vitákat, civódásokat és a sok-sok stresszt.

Ma már bizonyított, hogy a stressz a városi ember legnagyobb ellensége, komoly betegségek forrása. Néha önmagunkkal is elvitatkozhatunk, ez azonban a legritkább esetben olyan heves, mint amit a párok egymás között szoktak rendezni.

Egyedüllétnél a dolgok rendezettek, ott vannak, ahová mi elhelyeztük őket a lakásban. Esetleg néha összeráncoljuk a homlokunkat, mert a macskánk megint összekarmolta a függönyt, de nem kell árgus, aggódó szemekkel lesni, hogy morzsás lett a lepedő, vagy, hogy valaki már megint nem hajtotta le a WC-ülőkét!

Nem kell más után takarítanunk, akkor főzünk, ha kedvünk épp úgy tartja. Nem szólnak, hogy ezt így kell csinálni, azt úgy kell csinálni, csak a béke és a szabadság leng körbe minket. A nyugalom felbecsülhetetlen, persze nem kizárt, hogy ezt megkapjuk egy párkapcsolattól is, de szingliként sokkal nagyobb rá az esély.

Több időt fordíthatunk magunkra

Egy kapcsolatban két fél van, így mindent nyugodtan megszorozhatunk kettővel. Kétszer annyit kell főzni, mosni, s többet kell takarítani is. A másikkal törődni kell, gondoskodni kell róla, és igazodnunk kell egymáshoz. Ez sok idő és energia.

Olyan, mintha egy plusz feladat vállalnánk, akár egy életre. Ha nincs párunk, a legtöbbet csak azon kell gondolkodni, hogy mit kezdjünk magunkkal. Szerencsére mi, nők, elég kreatívak vagyunk ezen a téren.

Lelki egyensúlyban

Nagyon fontos előny az is, hogy szingliként elkerülhetjük a lelki sebezhetőséget. Nem kell bonyolult huzavonákat, szakításokat átélnünk. Nem kell hónapokig, vagy évekig szenvednünk, hogy elveszítettük Őt. Többet tudunk saját lelkünk ápolására fordítani időnkből, ezzel erősebbek lehetünk a hétköznapok kihívásaival szemben. Szingliként, szinte teljes mértékben elkerülhetők az érzelmi válságok.

Lehetőséget kapunk, hogy egy erős, pszichológiailag egészséges öntudatot építsünk, ami egyrészt hozzájárul a korábban említett nyugalom fenntartásához, a stressz minimálisra csökkentéséhez, másrészt segít lelkileg egy magasabb szintre kerülni.

A lelki egészségünk mögött bonyolultabb fizikai és kémiai reakciók sorakoznak. Ha egyensúlyban vagyunk, akkor testi egészségünk is kiváló marad. A szervezetünk egy tökéletes egész, melyet a szingliség mindennapjaival továbbra is megőrizhetünk abban a formában, amiben a legjobban tud működni!

Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás