Az MR vizsgálat top 5 legnagyobb előnye

achilles
6 perc olvasás
Belelátni a másik emberbe ma már nem csak pszichológiai, de fizikai, biokémiai módszerekkel is lehetséges, amik az orvosi diagnosztika alapját adják. A gyógyászat a legegyszerűbb fizikális (megfigyelés, érintés, kitapogatás, egyszerű eszközökkel kivitelezhető mérések) és szóbeli (kikérdezés, beszéltetés) diagnosztikai módszerek mellett mára egy sor, sokkal pontosabb, precízebb és relevánsabb, a páciens egészségügyi állapotát leíró információkat szolgáltató eljárásokat alkalmaz, mint a vérvétel és a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok.

Ez utóbbiak körébe tartozik a röntgen, CT, ultrahang, Pozitron Emissziós Tomográfia (PET), Digitális Infravörös Képalkotó Termográfia, endoszkópia és az MRI vizsgálatok gazdag tárháza.

Mikor melyiket érdemes alkalmazni? Miért kiemelkedő az MRI vizsgálat a többi eljáráshoz képest? A Centro-Medical Egészségügyi Központ rámutatott az MRI vizsgálatok 5 legnagyobb előnyére.

Képalkotó diagnosztika: Mikor melyiket?

Az internet hullámain edukálódott, önjelölt orvosok száma az egészséggel, megelőzéssel foglalkozó honlapok számával párhuzamosan nő.

Mielőtt azonban feltétlenül elfogadnánk a felállított diagnózisunkat, állapotunkat illetően, vagy kétségbeesetten foglalnánk időpontot egy nyitott MRI vizsgálatra, kérjük ki diplomás orvos véleményét is!

A magánegészségügyi intézetekben ma már szinte az összes diagnosztikai vizsgálat elérhető a páciens kérésére.

Ez egyfelől megnyugtató, hiszen mindenkinek megvan a joga tisztában lenni saját egeszségügyi állapotával. Illetve, csökkenti a kiszolgáltatottságot, az orvosoktól való függést.

Az öndiagnosztika, ugyanakkor, helytelen diagnózisok, magunk által összeállított félrekezelési tervek, felesleges pénzkidobások, értelmetlen aggodalmak, meggondolatlan döntések melegágya lehet.

Mindenképp ismerjük meg ezeket a diagnosztikai vizsgálatokat, hogy az orvos elé kerülvén tudjunk majd érdemben kérdezni, véleményt alkotni, kétségeinket, nézeteinket intelligensen kifejezni. De hagyjuk az MRI vizsgálatra való beutaló írását az orvosra!

Az MRI vizsgálatok 5 legnagyobb előnye

Az MRI vizsgálat nem a legolcsóbb, de még mindig a megfizethető képalkotó módszerek közé tartozó diagnosztikai eljárás, s emellett az egyik legprecízebb eredménnyel szolgáló, összehasonlítva a többi eljárással. Az egészségügyben az 1980-as évektől alkalmazott diagnosztikai módszer megalkotása óta egy folyamatos evolúción megy keresztül. A képalkotó diagnosztikai eljárások között az MRI vizsgálatok kiemelkedő helyet foglalnak el, mely a fentiek mellett, a következő 5 legnagyob előnyének köszönhető.

Életmentő precizitás

Az MRI vizsgálatok során tomográfiás eljárással készül előbb egy kétdimenziós kép, melyet 3D-s képpé alakítanak az eszközök.

A képszeletek, a CT-vel szemben, nem csupán a transzverzális sík, hanem, gyakorlatilag, bármely sík mentén leképezhetőek, ami az egyik forrása a nagymértékű pontosságnak.

Az MRI vizsgálatok talán legnagyobb érdeme, hogy eltérést mutatnak az egészséges és tumorsejtek között, mellyel lehetővé vált a daganatos betegségek időben történő felfedezése, így a kezelésük megkezdése is még egy korai fázisban, amikor még leküzdhető a betegség.

Fájfalommentes

A diagnosztikai vizsgálatok életeket mentenek, így szinte mindenki alá veti magát, ha úgy hozzá a sors, illetve, mind többen vesznek részt az ajánlott, rendszeres szűrővizsgálatokon. Egy ultrahang esetén ez nem is okoz különösebb ellenállást. Vérvétel előtt már kicsit feszengünk a szúrás miatt, de elmegyünk rá.

Ha azonban endoszkópos vizsgálatra kerülne sor… Elkezdődik a barkóba egyéb alternatív diagnosztikai lehetőség irányába.

Mielőtt párhuzamot vonnánk a vizsgálat hatékonysága és annak kellemetlensége között, jöjjön az MRI vizsgálat, ami amellett, hogy az egyik legpontosabb információval szolgál, teljesen fájdalommentes is! Csupán egy kis légzőgyakorlatra kell felkészülnie annak, aki MRI vizsgálatra kap beutalót.

Mellékhatások: máig keresik

Fájdalommentes diagnosztikai eljárás a röntgen és a CT vizsgálat is, mégsem lehet őket korlátlanul, bármikor megismételni a vizsgálat során alkalmazott röntgensugarak miatt.

MRI vizsgálatkor mágneses térerő és rádióhullámok segítségével készül el az MRI kép. Az alkalmazott hullámoknak, az MRI vizsgálatok orvosi diagnosztikában való alkalmazásának 40 éve alatt, nem tapasztálták mellékhatását. Ezért bátran vizsgálható vele gyermek, idős, krónikus, kardiológiai, illetve tumoros páciens is az előírt feltételek, s a kontraindikációk (mint mágnesezhető implantátum, pacemaker, klaustofóbia,…) figyelembe vételével.

Ismétlésszám: korlátlan

Ahhoz, hogy valami egyszerre megfelelően sikerüljön, alapos szakértelem, nagy gyakorlat szükséges és egy kis szerencse sem árt. A diagnosztikában különösen fontos a precizitás, a részletek, a pontosság, ezért olykor érdemes egy-egy vizsgálat megismétlése. MRI vizsgálat esetén ez nem probléma, hiszen se káros sugarak nem érik a pácienst, se más mellékhatások (szemben a röntgen és CT vizsgálatok sugárterhelésével). Továbbá, nem utolsó sorban, fájdalommentes, ami egy endoszkópos vizsgálattal szemben óriási előny.

Elérhetőség

A tudomány, s általa a technika fejlődésének köszönhetően a diagnosztikai eljárások tárháza mára nagyon gazdag lett, s folyamtos bővülést mutat. Azonban bizonyos vizsgálatok még nem tartoznak a rutin vizsgálatok közé; nincsnek “bejáratva”; nem biztosítottak a megfelelő technikai feltételek a rendelőintézetekben; illetve, nagyon költséges a kivitelezésük. Az MRIvizsgálatok sem tartoznak a legolcsóbbak közé, de mára már megfizethető a költségük, illetve egyre több magánegyészségügyi központ teszi MRI vizsgálattal gazdagabbá szolgáltatásainak sorát.

Az mindenképp hozzá tartozik az MRI vizsgálatokról most készülő “képünkhöz”, hogy, mint minden embertől való dolog, ez sem tökéletes. Viszont a “hibái”, hiányosságai, mint a bezártság érzet kiváltása, a kontraindikációk bizonyos implantátumok esetén, még mindig nem öltenek akkora mértéket, mint amekkora hasznot hozott alkalmazása az orvosi diagnosztikába. Jegyezzük az MRI vizsgálat legfontosabb előnyeit, hogy, ha szükségünk lenne rá nekünk vagy hozzátartozónknak, bártan  és pozitívan viszonyuljunk hozzá.

Köszönjük a megosztást!
Hozzászólás