Egyen csokit, ha köhög jobb lesz!

Balogh Nóra
2 perc olvasás

Rohanó világunkban már nem tehetjük meg, hogy minden apró-cseprő problémával orvoshoz szaladgálunk. Ha megfázunk, náthásak leszünk, köhögni kezdünk, jobbára önmagunkat orvosoljuk.

Ehhez számos dolog áll rendelkezésünkre, bőséges kínálat nyílik recept nélküli készítményekből, mint például a különféle köptetők, köhögéscsillapítók, szopogatós torok fertőtlenítők.

Választhatunk régi, nagyanyáink által ismert házi gyógymódot is, mint például a méz, a citrom vagy a hagyma tea. Amire sokan nem gondolunk, hogy köhögés ellen elmajszolgassunk néhány kocka jó minőségű csokoládét. Pedig meglepő módon legalább annyira hatásos lehet, mint a méz vagy a citrom!

A köhögés testünk akaratlan reakciója a légutak tisztán tartására. Amint valami irritáló dolgot beszippantunk, por kerül a szánkba vagy félrenyelünk, azonnal erőteljesen köhögni kezdünk. Szervezetünk így próbálja meg újra szabaddá tenni a légutakat.

Köhögésünk lehet száraz vagy hurutos, alkalomszerű vagy hosszan tartó, sőt előfordulhat, hogy csupán egy rossz szokás, amit már észre sem veszünk. Utóbbi esetben csak az odafigyelés segít. Ám ha irritáció okozza köhögésünket, és csokoládét fogyasztunk tüneteink gyorsan enyhülni fognak.

A csokoládé alapját képező kakaópor egyik összetevője az úgynevezett teobromin. Ez az alkaloida enyhíti a köhögési ingert. Éppen olyan hatással van szervezetünkre, mint bármelyik köhögéscsillapító szer.

Ráadásul a csokoládé lassú elszopogatása közben egy finom, ragadós réteg képződik a garaton, ami segít távol tartani a további köhögésre ingerlő allergén anyagokat.

Ha ránk talál törni a köhögés, és eddig még nem próbáltuk, akkor bátran kezdjünk bele ebbe az ízletes, kellemes gyógymódba, de azért tartsuk szem előtt, hogy a csokoládé jótékony hatásával egyidejűleg némi plusz kalóriához is hozzájuttatjuk szervezetünket!

Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás