Eszter név jelentése és eredete

Balogh Nóra
6 perc olvasás

Az Eszter név népszerű női név Magyarországon és számos más országban. A névnek több jelentése is van, és az eredete is érdekes. Az Eszter névnapja május 24-én van, és számos híres Eszter van a történelemben és a kortárs kultúrában.

Az Eszter név eredete több vélemény szerint perzsa vagy héber eredetű. Az egyik jelentése a csillag, míg a másik a mirtusz. Az Eszter névnapja május 24-én van, ami a Szűz Mária látogatásának napja. Az Eszter név gyakori Magyarországon, és számos névvariációja létezik, beleértve az Eszterke, Eszti és Esztike neveket.

Key Takeaways

  • Az Eszter névnek több jelentése van, beleértve a csillag és a mirtusz.
  • Az Eszter névnapja május 24-én van, amely a Szűz Mária látogatásának napja.
  • Az Eszter név gyakori Magyarországon és számos névvariációja létezik.

Eszter név eredete

Bibliai hivatkozások

Az Eszter név bibliai eredetű. Az Ószövetségben található az az Eszter könyve, amely egy perzsa király feleségéről, Eszterről szól. A könyvben Eszter egy zsidó lány, aki megmenti népét a perzsa királytól. Az Eszter név a héber Ester szóból származik, ami annyit jelent, hogy “csillag”.

Nyelvi gyökerek

Az Eszter névnek több nyelvi gyöke is lehet. Egyes források szerint perzsa eredetű, mivel a perzsa nyelvben a “sztar” szó csillagot jelent. Más források szerint viszont héber eredetű, és a “hadasz” szóból származik, ami mirtuszt jelent. Azonban az Eszter név eredete nem teljesen tisztázott, és további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontosan megállapítsák a név eredetét.

Az Eszter név népszerűsége az évek során változó volt, de az utóbbi években újra divatba jött. Az Eszter név a magyar névadási szokásoknak megfelelően egyedülálló, és azoknak ajánlott, akik szeretik a hagyományos, bibliai eredetű neveket.

Név jelentése

Az Eszter név jelentése “mirtusz” vagy “csillag”. A név eredete a héber Ester szóból származik, ami annyit jelent, hogy “csillag”. Az Eszter név jelentése tehát hasonlóan értelmezhető, mint a csillag ragyogása vagy fényessége.

Az Eszter névnek több becézése is van, például “Eszti” vagy “Esti”. A név a 20. században vált igazán népszerűvé Magyarországon, és azóta is széles körben használt.

Az Eszter név jelentése mellett fontos megemlíteni, hogy az Eszter nevű emberek általában erős, határozott személyiséggel rendelkeznek. Az Eszter nevű lányok általában okosak, kreatívak és ambiciózusak.

Az Eszter név jelentése és a hozzá kapcsolódó tulajdonságok miatt az Eszter nevű emberek általában nagyon sikeresek az életben.

Névnapok

Az Eszter névnapja május 24-én és július 8-án van. Az Eszter név jelentése “mirtusz” és “csillag”. A név gyakran előfordul Magyarországon és más országokban is.

Az Eszter névnapját hagyományosan ünneplik Magyarországon. Az ünneplés során általában ajándékokat adnak és ünnepi ételeket fogyasztanak. Az Eszter névnapja a magyar névnapok között egyike a legkedveltebbeknek.

Az Eszter névnapját számos híres személy is ünnepli, többek között a magyar származású színésznő, Eszter Ónodi és a magyar énekesnő, Eszter Horgas is. Az Eszter névnapját keresztény egyházak is ünneplik, mivel az Eszter nevű személy a Biblia szerint egy zsidó nő volt, aki megmentette a zsidókat a perzsa uralkodó, Ahasvérusz kegyetlen tervétől.

Eszter név gyakorisága

Az Eszter név a magyar keresztnevek között rendkívül gyakori. A névnapját május 24-én ünneplik, azonban az Eszter nevű lányok születésnapja természetesen eltérhet ettől a dátumtól.

Az MTA Nyelvtudományi Intézete szerint az Eszter név anyakönyvezhető név, azaz bejegyezhető a születési anyakönyvbe. A név előfordulási gyakorisága rendkívül magas, és az évek során nem mutatott jelentős ingadozást.

A nevet viselő lányok száma azonban az évek során változott. 1967-ben ezzel a keresztnévvel 443 (34. leggyakoribb) gyermek született, míg 2018-ban összesen 424 (26. leggyakoribb) gyermek kapta ezt az utónevet. 2004-ben összesen 64263 Eszter ünnepelhette a névnapját (1.2 %), 2018-ban pedig 63026 fő (1.2 %).

Az Eszter név népszerűsége azonban nem csak Magyarországon, hanem más országokban is magas. Az Eszter név például a német, az angol, a francia és az olasz keresztnevek között is megtalálható.

Névvariációk

Az Eszter névnek számos változata és becézése létezik. Az egyik leggyakoribb becenév az Eszti, de előfordul még a Eszterke, Eszteri, Eszterina, Eszterka, Eszteróra, Eszterlina, Esztike, Esztó és Esztuska is.

A névnek vannak nemzetközi változatai is. Az angol nyelvterületen Esther néven ismert, míg a német nyelvterületen Hester, Ilse vagy Else néven fordul elő. Az olasz nyelvterületen Esterina, az orosz nyelvterületen pedig Esfir néven ismert.

Az Eszter névnek a magyar nyelvterületen kívül is vannak változatai. Az arab nyelvterületen Ishtar néven fordul elő, míg a lengyel nyelvterületen Hester, Esterka vagy Eszterka néven ismert.

Az Eszter név becézése és változatai nemcsak a családban, de baráti körben is gyakran használtak. Az Eszter név sokszínűsége és változatossága miatt mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló változatot.

Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás