Hogyan éljünk egészségesebb életmódot?

Attila
3 perc olvasás

Az „egészséges életmód” kifejezés annak rövidítése, hogy miként lehet élénk, aktív életet élni egészséges testtel és egészséges elmével. Az egészséges életmód megteremtése nem feltétlenül jelent drasztikus változásokat. A napi rutin fokozatos apró változtatásainak nagy hatása lehet.

Mi az egészséges életmód?

Ismerjük azoknak a szokásait, akik egészséges életet folytatnak és gondoskodnak önmagukról. Az egészséges ember nem dohányzik, megpróbálja fenntartani az egészséges testsúlyát, egészséges ételeket fogyaszt, rengeteg gyümölcs, zöldség és rost van benne az étrendében, és természetesen rendszeresen sportol.

Ezután további elemeket lehet hozzáadni a listához. Az egészséges ember azt is tudja, hogyan kell kezelni a stresszt, minden éjjel jó minőségű alvásban részesül, nem iszik túl sokat, nem ül túl sokat – alapvetően folyamatosan mindent mérsékelten csinál. Ha mindent megnézünk, ami esetleg hozzájárulhat az egészséges életmódhoz, láthatjuk, hogy ezek a dolgok mennyire nehezek a jelenlegi világunkban.

A jó hír az, hogy nem kell mindent egyszerre megváltoztatni. Valójában az egészséges életmód trükkje az, hogy apró változtatásokat hajtsunk végre – naponta több lépést tenni, 1 gyümölcsöt adjunk hozzá a gabonapehelyhez, egy extra pohár vizet fogyasztunk, vagy nemet mondunk a vajas burgonyapüré második adagjára. Az egyik dolog, amit egyből megtehetünk, hogy életmódunk egészségesebb legyen, az az, hogy többet mozgunk.

 

A fizikai aktivitás előnyei

Tudjuk, hogy edzeni kell, de sok kifogás van arra, hogy ne tegyük. Túl elfoglaltak vagyunk, nem tudjuk hol kezdjük el, nem vagyunk motiváltak, vagy attól tartunk, hogy lesérülünk. Talán úgy gondolják sokan, hogy a testmozgásnak nagyon nehéznek kell lennie, különben nem elég jó.

Nagyon jó, ha időt tölthetünk edzéssel – vagyis izzadunk, a cél pulzus zónájában dolgozunk, vagy valamit teszünk a test erősítése érdekében. De ennek nem mindig kell így lennie. A mérsékelt tevékenységek, mint például a házimunkák, a kertészkedés és a séta is már sokat számítanak.

 

A fizikai aktivitás mennyiségének a növelése

Ütemezzük be az időt, amikor kikapcsoljuk a tévét és a számítógépet. Hetente egyszer kapcsoljuk ki az összes képernyőt, és mozogjunk egy kicsit a családdal. Játszás, sétá, csináljunk szinte bármit, ami aktívitást jelent, hiszen minden jobb, mind a kanapén ülni. Ez minőségi időt is jelenthet a családdal.

Keressünk lehetőségeket, hogy többet sétáljunk. Ha megkapjuk a levelet, tegyünk egy sétát a háztömb körül, vigyük el a kutyát minden nap egy extra kirándulásra, vagy sétáljunk a futópadjon öt percig, mielőtt felkészülnénk a munkára. Ha telefonálunk, akkor lépegessünk, vagy akár takarítsunk is. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy mozogjunk, miközben valami olyat csinálunk, amit élvezünk.

Köszönjük a megosztást!
Hozzászólás