Szemünk az egyik legvédtelenebb szervünk. Csupán szemhéjunk és szempilláink hivatottak megóvni a külső tényezőktől, így nekünk kell kiemelt figyelmet fordítani e testrészünkre! Nem véletlen a mondás: „Úgy vigyázz rá, mint a szemed fényére!”

Legkésőbb a 40-es éveink elejétől vegyünk részt rendszeresen teljes körű szemvizsgálaton, ugyanis látószerveink számos, komoly betegség előhírnökei is lehetnek!
Vannak olyan szembetegségek, amiket nagyon nehéz észrevenni, pedig ha elhanyagoljuk, súlyos következményekkel kell számolnunk.
Nézzünk két olyan látószervi megbetegedést, ami általában nem kap elég figyelmet!

Zöld hályog: Az időben felismert zöld hályog, ugyan nem gyógyítható, de könnyen szinten tartható. Kialakulásának oka, hogy a szemben található csarnokvíz termelődése és elfolyása rendellenessé válik. Kezeletlenül erős látásromláshoz, majd vaksághoz vezet.

Ha szempirosodást, szemkörnyéki fájdalmat, homályos látást tapasztalunk, ne intézzük el egy legyintéssel! Ebben az esetben az „Áh, biztos megcsapta a huzat” gondolatmenetet felejtsük el! Forduljunk szakemberhez, aki pontos diagnózist állíthat fel!

Szemszárazság: Meglehetősen kellemetlen érzés, ha szemünk rendszeresen kiszárad. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a recept nélkül kapható szemcseppek, gélek, műkönnyek közül választani egyet, s ezzel rendben is van minden. Legalábbis ezt hisszük.
Ám ha rendszeresen tapasztaljuk a szemszárazságot, próbáljunk mélyebbre ásni, és a kiváltó okot megkeresni! Forduljunk szemész orvoshoz, ugyanis a tartós szemszárazság komoly pajzsmirigy probléma előjele is lehet!