Mi a szerelem a nő és a pasi szemében?

Balogh Nóra
4 perc olvasás

A szerelem minden kétséget kizáróan mást jelent abban az esetben, ha egy férfi vagy egy nő szemszögéből tekintünk rá. Mindez nem véletlen, hiszen az érzelmi oldal tekintetében a férfiak és a nők alapvetően egészen más ingerküszöbbel rendelkeznek, sőt az indítékok és az elvárások is egészen elképesztőek ezzel kapcsolatban.

Ezek a sajátosságok már évszázadokkal, sőt mi több, évezredekkel ezelőtt, szinte ösztönösen alakultak ki az emberekben, így hiába is próbálja felülírni a modern társadalom, végül minden férfi és minden nő csak és kizárólag akkor találhatja meg számításait, ha engedi érvényesülni ösztönszerűségét. Ennek köszönhetően a férfiak ma is egy egészséges, fiatal és termékeny nőt szeretnének maguknak, míg a nők egy hatalommal, megfelelő társadalmi helyzettel, kvázi biztos anyagi háttérrel és elkötelezettséggel rendelkező férfit.

Ezek nem becsvágyó, nem nagyra törő elképzelések, pusztán az alapjai az emberiség fennmaradásának, avagy annak, hogy egy férfi és egy nő boldog párkapcsolatban élhessenek egymással, és ami még ennél is fontosabb, utódok nemzéséről gondoskodjanak a reprodukció érdekében.

A férfiak és a nők is mást várnak

Amit a témával kapcsolatban a legfontosabb belátni, hogy a férfiak és a nők az élettől egészen más dolgot várnak. Noha vannak hasonló motivációik és hajlandóságok, sőt azonos vágyak is, de a végső cél a leggyakrabban még mindig más. Hiába is próbálja a modern társadalom háttérbe szorítani a nők valódi szerepét, hogy dolgozzanak és építsék karrierjüket, majd messziről kerüljék el a családalapítást, végső soron a legtöbb nő ráeszmél arra, hogy az élet értelmét az adja, hogy gyerekeknek adhat életet, ezzel egyetemben pedig megteremtsen egy olyan családi légkört otthon, ami érzelmi biztonságot ad a kicsiknek és a párnak is.

A férfiakat ezzel szemben bár szintén a családalapítás mozgatja, az ő céljuk nem az érzelmi oldal biztosítása, sokkal inkább az, hogy karrierjük építése mellett megfelelő anyagi hátteret tudjanak biztosítani ahhoz, hogy a család működhessen. Ez végső soron ismét egy ösztönszerű, már-már őskori cél, hiszen egykoron már az ősemberek is azért indultak portyázni – nyilván az életerős férfiak –, hogy megfelelő mennyiségű ételt tudjanak biztosítani otthon maradt asszonyaik és gyermekeik számára.

 

Ez a kettősség az évezredek során harmonikus együttélést biztosított a párkapcsolatban élők számára, és bár a modern társadalmak szeretnék elmosni a különbségeket, végül mindenki rádöbben arra, hogy nem sok jó származik abból hosszabb távon, ha a nők csak karrierjüket hajszolják, a férfiak pedig kvázi elnőiesednek, hiszen ezzel a társadalmi hierarchia mellett a fajfenntartás kérdése is felborul.

A szerelemben is megmutatkozik

Mindez a kettősség természetesen már a szerelem szintjén is megmutatkozik a férfiak és a nők között! Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a férfiak a legtöbb esetben először csak a testi szükségleteik kielégítése miatt választanak maguknak társat, és csak ezt követik a fontossági listán olyan dolgok, mint az érzelmek vagy a család, amelyek szintén nagyon fontosak egy férfinak is a szerelemben, de nem olyan mértékben, mint egy nőnek.

Egy hölgy ugyanis mindenekelőtt érzelmeket vár, rögtön úgy választ párt, hogy a másik félben leendő társát, gyermeke apját látja. Ennek rendeli alá a kapcsolatot, és háttérbe szorítja a testiséget, ami természetesen szintén fontos marad számára, de nem élvez prioritást.

Ebből kiindulva számtalan különbséget lehet már felállítani a nők és a férfiak közötti szerelmi különbségekre alapozottan, hiszen ma már a tudomány is egyetért abban, hogy a két nem egészen másként viszonyul nem csak a párkapcsolatokhoz, hanem magához a szerelemhez is.

Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás