Így tedd elviselhetővé a távkapcsolatot

Balogh Nóra
4 perc olvasás

A távkapcsolat alighanem a szerelem, illetve a kapcsolati rendszer egyik legnehezebb formája, ami sokak szerint teljesen működésképtelen, vagy csak egy rövid ideig fenntartható, de sokak akár hosszú évekig is képesek így élni.

Nyilvánvalóan óriási butaság lenne valakit csak azért elfelejteni, mert egy más városban, esetleg egy másik országban lakik abban az esetben, ha mindkét fél tisztában van a távkapcsolat buktatóival, ezen túlmenően pedig van egy közös cél.

A közös tervek segítenek

Egy távkapcsolatot sokkal elviselhetőbbé és bizonyítottan tartósabbá teszi ugyanis az, ha a felek közös terveket fogalmaznak meg, és mindketten tudatában vannak annak, hogy pontosan meddig kell elviselniük ezt az állapotot.

Minden kapcsolat célja a beteljesülés tekintetében az, hogy előbb vagy utóbb összeköltözés és családalapítás legyen a vége, és amennyiben a távolságot elviselhetőbbé szeretnénk tenni, akkor érdemes rendszeresen emlékeztetni erre a másikat a nehéz búcsúzások, vagy a bajosabb időszakok során.

Sokkal könnyebb ugyanis elviselni egy nehezebb időszakot abban az esetben, ha van egy cél az ember kezében, mintha csak napról-napra sodródik az árral, és nem tudja, hogy amit éppen akkor épít, az a kapcsolat egyszer elérheti-e a célját.

Az emberek nem hisznek a távkapcsolatokban

A statisztikák alapján az emberek több mint 90 százaléka nem hisz a távkapcsolatokban, és ennek a véleménynek nagyon sokan hangot is adnak. Ha elviselhetőbbé akarjuk tenni a külön töltött időszakokat, akkor kerüljük azoknak az embereknek a társaságát, akik esetleg nem hisznek ebben a kapcsolati formában! Ebben az időszakban más sem hiányzik, minthogy meginogjunk, és esetleg külső nyomásra olyat tegyünk, amit normális esetben nem!

A modern kor távkapcsolatban élő emberei ugyanakkor nem is tudják, hogy mennyire szerelmesek. Évekkel ezelőtt csak egy-egy levél vagy telefonhívás volt sokszor napokon, esetleg heteken át mindaz, amit a párok egymás között meg tudtak valósítani, ma azonban szinte folyamatos kapcsolatban lehetünk a másikkal.

 

Mindenkinek van már például okostelefonja, mindenhol elérhető az internet, így folyamatosan beszélhetünk, chatelhetünk, SMS-t küldhetünk, de akár még videó hívást is folytathatunk párunkkal, ami alaposan megkönnyíti a bizalom kialakítását, illetve a távol töltött idő elviselését is.

Nyilván azért soha ne essünk át a ló másik oldalára, ne zaklassuk állandóan párunkat – ha csak ezt nem igényli –, és ne beszámoló jelleggel faggatózzunk, illetve beszélgessünk, mert az lassacskán elidegeníthet titeket a másiktól. Ügyeljünk inkább a személyesebb jellegű kommunikációra, a tartalmasabb beszélgetésekre, és ha nincs téma, inkább ne beszéljünk a másikkal.

Néhány kedves szó

Fontos továbbá, hogy legalább ébredéskor és lefekvés előtt a távkapcsolatban élők próbáljanak meg néhány kedves mondatot váltani a másikkal. Ez nem csak megkönnyíti esténként az elalvást, hanem reggel egy plusz löketet is ad a napnak, ha kapunk egy kedves kis üzenetet, egy hívást vagy valami mást.

Ne feledjük el azt sem, hogy a távkapcsolat még nem jelenti azt, hogy napokon át a négy fal között kell élnünk! Mindenkinek vannak barátai, akikkel szeret találkozni akár munka után is.

Nyilván fontos, hogy egy férfi ne nőkkel, egy nő pedig ne férfiakkal találkozzon ilyen esetekben, de ha mindkét fél bezárva tölti a napjait, akkor az is fel fogja emészteni a kapcsolatot, és sokkal elviselhetetlenebbé teszi a mindennapokat.

Egy jó barát vagy barátnő társaságában ugyanis gyorsabban megy az idő, hovatovább a bánatunkat is „elsírhatjuk” neki, amivel könnyebb lesz a folytatás.

Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás