Mire utal a kisbaba sírása?

Balogh Nóra
2 perc olvasás

A gyerekek sírnak. Néha így, néha úgy, keservesebben vagy épp csak pityeregnek. Nem mindig van baj, de nem mindig csak hiszti, ezért érdemes jól megfigyelni a kicsit, hogy milyen sírásaihoz milyen kiváltó ok kapcsolódik. A kezdő anyukának ez nagy feladat, ezért érdemes tanácsot kérnie, így könnyebben tud segíteni a babán, nem kell kísérletezni, hogy most vajon szomjas, vagy bekakilt, vagy fáj valamije, esetleg csak unatkozik. A nyugodt babák is sírnak, néha olyankor is, mikor egy kis törődésre vágynak. Mindig jelentőséget kell tulajdonítani a kicsik reakcióinak, minden egyes dolguknak, hiszen ők még csak így tudnak kommunikálni, vagy csak így vehető észre, ha valami nem stimmel.

A különböző sírásfajtákat nehéz általánosítani, mert ahogy minden felnőtt, úgy minden gyerek is más, de egyes típusok leírás talán támpontot ad a kiváltó ok meghatározására. Ha éhes a baba, akkor egyenletes ritmusban újra és újra nekikezd a hosszas sírásnak. Nem hisztérikus, inkább nyugodt sírás ez, ami abbamarad, ha már jóllakott. A fájdalmat jelző sírás a legszörnyűbb hang, amire bárki azonnal felkapja a fejét és tudja, hogy baj van. Ez már nem nyugodt, inkább hisztérikushoz hasonlítható, konkrétan fájdalmas sírás.

Ha magányosak és törődésre vágynak, akkor csak kisebb sírásszerű hangokkal jeleznek, de ha erre nem reagál senki, hamarosan dühös sírás veszi kezdetét. Ha tele a pelus, szintén nyugtalan sírást hallatnak, de nem hasonlít a fájdalmas síráshoz, inkább az éhséget jelzőhöz áll közelebb.

Álmosság esetén nyűgös, fel felhangzó sírással jelzi a baba, hogy valami nem jó neki. Valahogy nem jó semmi, nem érdekli semmi és még a sírás sem megy úgy, mint máskor, csak ímmel-ámmal, nyűglődve. Ez elég egyértelmű jelzéstípus, főleg hogy általában arc és szemdörzsöléssel jár együtt.

A betegség-sírás a fájdalomjelzéshez hasonlóan nagyon nehéz dolog. Egyrészt szörnyű hang, ami ráadásul sokféle lehet. ha sikoltozás is van benne, akkor a betegség fájdalommal társul, de lehet ez monoton, fáradt hüppögés, dünnyögés is, ami nagyon rossz közérzetet jelezhet.

Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás