Nyugdíjas munka – lehetőség, nem kötelesség

achilles
5 perc olvasás

A munkával töltött évtizedek azok számára, akik csak nemrég kerültek annak világába, szinte beláthatatlan távolságnak tűnik. A nyugdíj előtt állók azonban már pontosan tudják mivel is jár ez, így tapasztalataik mentén határozott döntést hozhatnak arról, hogyan tovább.

Egy élet munkája

A fenti kifejezést sok mindenre használhatják, ám tulajdonképpen konkrétan is értelmezhető. A felnőtt lét meghatározó eleme ugyanis nem más mint a munka, a hivatás vagy szakma amit magunknak választottunk, vagy épp ami felé sodort minket az élet. A dolgos évtizedekbe persze számos más is belefér, családalapítás, gyarapodás és veszteségek, könnyebb vagy nehezebb időszakok, boldog pillanatok és emlékek, de ezek mind az utazás részei.

A munka pedig lényegében megkerülhetetlen része társadalmi berendezkedésünknek, hiszen valamiből bevételre kell szert tennünk, amiből aztán élhetjük azt a bizonyos életet. A munkával kapcsolatos hozzáállás persze rendkívül sokféle lehet. Van aki abszolút a karriert helyezi a fókuszba, míg mások lazábban kezelik és inkább az ebből származó előnyöket figyelik. Akárhogy is legyen a dolgos évtizedek egy idő után a végéhez érkeznek.

Ezután pedig következhetnek a nyugdíjas évek, a szabadság és a békés nyugalom időszaka. Már ha valaki nem dönt úgy, hogy továbbra sem szeretné maga mögött hagyni a munka világát. Bár a közmegegyezés szerint a nyugdíj inkább egy várt időszak mint sem, sokan mégis képtelenek belehelyezkedni a megváltozott körülményekbe. Ez lehet tudatos vagy kényszerű döntés is de tény, hogy ha ez a helyzet, a nyugdíjas munka reális lehetőség.

Érezhető a különbség?

A kérdésre nyilván csak az tud adekvát választ adni, aki már megtapasztalta azt. A nyugdíjas munka papíron lényegében egyáltalán nem más, mint a korábban megszokott, legfeljebb a körülmények és a tempó változik valamelyest. Sokszor igazából nem is húzható éles határvonal, hiszen a nyugdíjkorhatár elérése sokak számára csak egy tudomásul vehető tény, mely semmilyen befolyással nincs a mindennapi munkavégzésre.

Annyiban természetesen mégis észlelhető a változás, hogy ha valaki hivatalosan nyugdíjba vonul, onnantól munkaerőpiaci szempontból más szabályok vonatkoznak majd rá. Innentől tehát a nyugdíjas munka valóban egy tartalommal bíró kifejezés, hiszen ettől a ponttól érdemes átgondolni, milyen előnyökkel járhatnak az új szabályok. A nyugdíjas munka intézménye ugyanis nem véletlenül népszerű a munkáltatók körében sem.

A nyugdíjas munkavállalók egyik nagy előnye, hogy bérüket nem terhelik járulékok. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy akár több pénz is ütheti a markunkat, hiszen a cégnek a bérünkön felül nem kell extra kiadással számolnia. Így tehát a nyugdíjas munka mindkét fél számára jobban megérheti, mint a standard foglalkoztatás. A munkahelyek tekintetében pedig a paletta egészen színes, akkos is ha valaki inkább váltani szeretne.

Sokszínű lehetőségek

A nyugdíjas munka tehát sokkal inkább egy technikai fogalom, semmint valós kategória, habár az álláspiacon időről-időre feltűnnek kifejezetten ilyen címkével ellátott álláshelyek. A kifejezést sokszor szokás negatív konnotációval emlegetni, a nyugodtabb, kisebb erőbefektetést igénylő munkák kapcsán. Ezt is könnyű azonban a visszájára fordítani, hiszen valóban, egy nyugdíjas korú munkavállaló már vélhetően nem a nehéz fizikai munkát és a korábbi tempót választaná.

A nyugdíjas munka kínálat ezzel együtt is kifejezetten színes, adott esetben pedig akár az is reális opció, hogy valaki azon a helyen folytatja a munkát, ahol a nyugdíjkorhatárt is elérte. A korhatáron túl a munkavállalók lényegében egy jóval kényelmesebb pozícióban találhatják magukat, ahol már rugalmasabb feltételek mentén válogathatnak az elérhető álláslehetőségekből. Stresszelni tehát semmiképpen sem érdemes.

Az persze kedvezőtlenebb, ha valaki kényszerből kénytelen nyugdíj után is munkát vállalni, hiszen a folyósított összeg nem elegendő a biztos megélhetéshez. A jó hír azonban az, hogy esetükben is széles kínálat áll rendelkezésre és a már említett feltételek is ugyanúgy érvényesek. A nyugdíjas munka tehát egy minden adott kort elért munkavállaló számára releváns opció, így mindenképpen érdemes már jó előre körülnézni a piacon.

Köszönjük a megosztást!
Hozzászólás