A gyerekek és a rémálmok

Balogh Nóra
2 perc olvasás

Valószínűleg minden anyuka ébredt már arra, hogy a gyerek sír a szobájában, vagy ott áll az ágy szélénél szipogva, mert rosszat álmodott, szörny van a szekrényben stb. A rossz álmok számos dolog következményei lehetnek, sajnos teljesen normális, ha néhanapján előfordul ilyesmi. Azonban ha rendszeressé válnak a rémítő álmok, komoly gond lehet a háttérben, amin el kell gondolkodni.

Számos rémálom csak a napközbeni, vagy a nem is olyan rég történt ijesztő, szorongást kiváltó történés utóhatása. Ez el fog múlni, néhány kellemetlen álom és ennyi, bár nagyon fontos, hogy erről is beszéljünk a gyerekkel. Más rossz álmok viszont hosszútávú szorongás, félelmek jelei lehetnek, ezért nem szabad csak annyival elintézni, hogy megvigasztaljuk és kész. Ha a rémálmok gyakoriak és a kiváltó okukat nem sikerül meghatározni, szakember segítségét kell igénybe venni. Abban az esetben is szükség van szakszerű segítségre, mikor kiderül a kiváltó ok, de a szorongást nem lehet megszüntetni.

Egy német professzor szerint a rémálmok közben az agy nagytakarítást végez, így a rémület és a szörnyek vagy egyéb borzasztó dolgok csupán a takarítás melléktermékei. Ez is egy ok, azonban egyértelműen megfigyelhető az összefüggés a szorongások, a valamitől való félelem, erős ijesztő, bántó behatás és a rémálmok, a rémálmok sűrűsége között.

Ha a gyerek rémálmából riad fel, vagy sírva alszik és fel kell ébreszteni, nagyon fontos, hogy megnyugtassuk és miután megnyugodott, elmagyarázzuk neki, hogy mi történt és miért nem kell félnie. A következő reggelen vagy a következő nap folyamán, mikor van idő leülni beszélgetni, akár játék közben, akár séta közben, akár ebédnél, érdemes újból nekifutni a dolognak, hátha kideríthető az ok. Fontos megfigyelni a gyereket és a napi történéseket, ha a rémálmok gyakoriak, mert így összefüggést találhatunk bizonyos dolgok és a rémes álmok között.

Elképzelhető, hogy valamilyen előre tudott jövőbeni esemény okoz szorongást a gyerekben, vagy pedig a kisebbségi érzet, iskolai nehézségek. A különböző rémálmok különböző jelentést hordoznak.

TAGGED:
Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás