Mellényúl a gyerek, látászavarai lehetnek?

Balogh Nóra
2 perc olvasás

A látászavarokat roppant nehéz észrevenni a kicsi gyerekeknél. Még nem tudnak beszélni, a mozgásuk még esetlen, ráadásul a gyerekeknek csupán négyéves vagy ötéves korukra fejlődik ki teljesen a látásuk, ezért a ennek fejlődésében a hiányosságot igen nehéz észlelni. Szemüknek hozzá kell szokni a világhoz, meg kell szokni, meg kell tanulni az ingerek befogadását, lefordítását, valamint a szemmozgató izmoknak is megfelelően ki kell fejlődni. Ezek az izmok aprócskák, mivel roppant precíz mozgásra tervezték őket.

Ezek miatt nem kell azonnal megijedni, mikor a kicsi mellényúl, vagy nem úgy fókuszál, ahogy a felnőttek. A legtöbb esetben ez teljesen természetes, ugyanakkor a kezdetektől fontos odafigyelni minden apróságra, főleg, ha a szemről van szó, mert bármely probléma időben elkezdett kezelése alapvető fontosságú. A „jobb félni, mint megijedni” elvet kell követni, ezért ha bármi bajra utaló jelet észlelünk, érdemes konzultálni a védőnővel, orvossal.

Azért fontos minden aprósággal foglalkozni, ha a látásról van szó, mert mint említettük, nehéz dolog, nehezen kiszűrhető, valamint, ha sajnálatos módon mégis baj van, az időben észlelt és kezelt látászavar akár teljes mértékben megszüntethető kisgyermek korban. Egy szakember könnyedén felismeri a látásproblémákat, például a távollátást, közellátást és ezek a bajok szemüveggel javíthatók, vagy a későbbiekben akár meg is szűnhetnek. Természetesen nem minden esetben szüntethető meg a probléma, de a javulás a legtöbbször bekövetkezik.

Ma már egyre több gyerek kap szemüveget, így az óvodában sem kell szégyenkeznie miatta. Nem fogják már egymást csúfolni, ráadásul a legkisebbek még nem is csúfolódnak, és ha így látják csoporttársaikat a későbbiekben sem fog előjönni a szemüveg probléma. Nagyon sokféle, kicsiknek kifejlesztett szemüveget lehet kapni, melyek viselése nem jár kényelmetlenséggel.

Összegezve nem kell megijedni ha a kicsi mellényúl vagy fordítva néz egy képet, de mindig figyelni kell és konzultálni szakértővel.

Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás