Probléma-e az ujjszopás?

Balogh Nóra
2 perc olvasás

Nagyon sokszor fordul elő, hogy az anyukák, nagymamák idegesen húzzák ki a gyerek kezét a szájából és letolják amiatt, hogy az ujját szopogatja. Nagyon sok anyuka nem tudja, hogy baj-e az ujjszopás, mennyi idős korig megengedhető és nem kellene-e inkább a cumival helyettesíteni az ujjat.

Tény, hogy a gyerek már az anyukája hasában is szopja az ujját. Ez egy természetes reflex, amely később szokássá alakul át. A legtöbbször az önnyugtatás leghatékonyabb formája. A kicsi gyerekek ezzel a veleszületett szopásreflexel védekeznek a stresszes helyzetekben. Az ujj szokása azt az érzetet kelti az agyukban, mintha az anyukájuk karjaiban lennének, aki épp szoptatja őket. Védelem, biztonság, szeret, táplálás, kényelem, ilyen jellegű dolgok kapcsolódnak az ujjszopás érzéséhez. a fájdalomra, félelemre, kényelmetlenségekre is reagálhatnak így.

A gyerekek nagy része főleg elalváskor szopogatja az ujját, de már 3-4 évesen kezd egyre ritkábbá válni ez a szokás és lassan teljesen el is hagyják. Az ujjszopással semmi gond nincs, hároméves korig teljesen természetes és jótékony hatású a gyerekre nézve, mivel nem hisztizni kezd, hanem megnyugtatja magát ezzel.

abban az esetben, ha az ujjszopás nem csak bizonyos helyzetekhez kapcsolódik, hanem állandó szokásává válik a gyereknek és ahelyett, hogy ritkulna, egyre gyakoribbá válik, már lehet baj. De a baj itt sem maga az ujjszopás, hanem valami másnak a jelenléte, ami ezt az önnyugtató reflexet hozza ki a kicsiből. Ha már-már mániákus az ujj szopása, nagyon komoly stressz alatt lehet a gyerek, ilyenkor roppant fontos megkeresni az okot és megszüntetni, mert káros hatásai lehetnek.

Megtiltani nem szabad az gyereknek az ujjszopást, hagyni kell, majd idővel kinövi, de ha túlzásba esik, akkor segíteni kell a kiváltó ok megszüntetésében. a cumi is jó megoldás, de a gyerek majd maga eldönti, melyiket választja. Ha a gyerek szopja az ujját, nagyon vigyázni kell, hogy ne legyen szennyeződés a kezén. néha nehéz elkerülni, de lehetőség szerint figyeljünk erre oda.

TAGGED:
Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás