A gyereket is elvigyük-e a nyaralásra?

Balogh Nóra
2 perc olvasás

Sokszor felmerülő kérdés, főleg a kisgyerekes szülőknél, hogy a nyaralásokra a gyereket is magukkal vigyék-e. Nagyon sokan elviszik, nagyon sokan pedig a mamákra hagyják. Mindkét megoldás működhet, de ha a gyerek minden egyes nyaralásnál a mamánál marad, nem biztos, hogy jól fogja érezni magát. A gyerek gondolhatja, hogy őrá nincs mindig szükség és ez lelki problémákat okozhat nála. Természetesen nem minden esetben van ez így, de mégiscsak jobb, ha magunkkal visszük olykor-olykor.

Az, hogy magunkkal visszük-e a gyereket a nyaralásra, nagyban függ a nyaralás helyszínétől, az ottani tervezett programoktól. Egy nagyon kicsi gyereket például nem lehet a homokos tengerparton sütkérező nyaralásra elvinni, mert valószínűleg ahol ilyesmire van lehetőség, ott a klíma nagyban eltér a gyerek számára megszokottól és legjobb esetben csak kényelmetlen lesz számára, de akár még megbetegedést is okozhat. Ugyanez a helyzet a hideggel.

Olyan helyekre, ahol a környezet nagyban elér a gyerek saját környezetétől, túl kicsi gyereket nem szabad vinni. Ilyenkor vigyáz rá a mama, vagy a nagynéni, semmi gond nincs ebből. Azonban sokkal jobb a gyereknek is, ha már korán elkezdi megismerni a világot. Azok a gyerekek, akik kiskoruktól kezdve sok programon vesznek részt, megismerik és elfogadják a világ sokszínűségét, sokkal hamarabb lesznek önállóak, nem lesznek gyámoltalanok és félősek, de számos hasznos tapasztalatot is gyűjthetnek.

A legjobb megoldás, hogy a legtöbb nyaralásra magunkkal visszük a gyereket, ezért alapvetően úgy szervezzük meg a nyaralást, hogy az neki is megfelelő legyen. Néhanapján azonban szükség van arra is, hogy a felnőttek kettesben legyenek, vagy nagyobb társasággal szórakozzanak, felnőttek között. Ilyen esetekben a gyerek jobb, ha nem tart velük. Az egészséges egyensúlyt meg lehet e kérdésben is találni.

A nyaralásnál, ha jön a gyerek is, nagyon fontos olyan programokat szervezni, amelyben ő is részt vehet. Szükség van játékra, nem szabad egy héten keresztül untatni és azt sem szabad, hogy nyűgnek érezze magát.

TAGGED:
Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás