A negyvenesek kezdenek el csak a magas vércukorszinttel foglalkozni

Balogh Nóra
2 perc olvasás

A világ leggyakoribb anyagcsere betegsége a cukorbetegség. Ennek ellenére, szinte utolsóként merül fel bennünk annak gondolata, hogy tán mi is érintettek lehetünk. Rendszerint csak akkor kezdünk foglalkozni az intő jelekkel, amikor már komolyabb a baj. Így akár éveken át, lappangva rombolhatja szerveinket ez a kór.

Normál esetben szervezetünk vércukor értéke 6,2 körüli. Ha tartósan 8 fölött van, orvosi beavatkozás szükséges. A rendszeres ellenőrzéshez nem kell orvoshoz szaladgálnunk, már 3000 Ft-ért is kaphatunk megbízható, könnyen használható vércukormérő készüléket. Jól tesszük, ha beszerzünk egyet, így időnként az egész család vércukorértékét egyszerűen ellenőrzés alatt tarthatjuk!

A cukorbetegség bármilyen korban kialakulhat, természetesen, mint sok más betegség esetén, úgy itt is vannak kockázati tényezők. Ilyen például a túlsúly, mozgásszegény életmód, magas vérnyomás, helytelen étrend, felmenő ágon előforduló hasonló megbetegedések. Fajtája szerint megkülönböztetünk 1-es és 2-es típusú diabéteszt.

1-es típus: a hasnyálmirigy inzulintermelő Béta sejtjei elpusztulnak. Elsősorban gyerekeknél, fiatal felnőtteknél figyelhető meg.

2-es típus: A Béta sejtek nem halnak el, ám nem képesek elegendő inzulint termelni. Kialakulása elsősorban 40 év felett, idősebb korban jellemző.

A hibás vagy hiányzó inzulintermelés azt eredményezi, hogy egyes sejtjeink nem képesek a vérből megfelelő mennyiségű szőlőcukrot felvenni, a sejtek úgymond éheznek s ez hosszú távon, rendkívül romboló hatással van szervezetünkre.

Ma a diabéteszre gyógymódot nem ismerünk, de odafigyeléssel jól kezelhető. Az egyes típusú megbetegedés esetén kizárólagos megoldás az inzulin adása. Ezzel szemben 2-es típusú társa életmódváltással visszafordítható.

Figyeljünk az egészséges étrendre

Mindehhez persze szükséges, hogy felismerjük, mivel állunk szembe! Ne várjuk meg, míg a jellegzetes tünetek mindegyikét produkáljuk! Ezek az alábbiak: állandó szomjúság érzet, fokozott, nagy mennyiségű vizeletürítés, homályos látás, levertség, indokolatlan fáradtság.

Ha a felsorolt dolgok közül legalább egyet tartósan tapasztalunk, forduljunk mielőbb szakemberhez!

Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás