A párkapcsolat előnyei

Balogh Nóra
4 perc olvasás

Nagyon sokan úgy vélik, hogy az élet egyik értelme nem más, minthogy az ember párkapcsolatban éljen, és végül családot alapítson. Az ember ugyanis társas lény, huzamosabb ideig képtelen elszigetelten és magányosan élni.

Nyilván nem mindenki képes arra, hogy egészséges párkapcsolatban éljen, ugyanakkor még ők sem tekinthetők alapvetően magányos embereknek, hiszen nincsenek mindig egyedül. A párkapcsolat ugyanis azt jelenti, hogy valakivel maximálisan megosztjuk teljes életünket, ezáltal nem csak szeretete adhatunk és kaphatunk, hanem érzelmileg, anyagilag és kvázi az élet minden területén számíthatunk egy másik emberre, amivel a problémák kettéoszlanak, a terheket és a stresszt pedig könnyebb lesz elviselni.

Modern kor, fogyasztói társadalom

Sajnálatos kijelenteni, de a modern kor, a fogyasztói társadalom arra kényszeríti az embereket, hogy azért is próbáljanak meg párkapcsolatban élni, mert csak így biztosíthatják maguknak azt a létbiztonságot, illetve életet, amiről konkrétan mindig is álmodtak.

Ma már ugyanis a nők is lehetnek függetlenek, senki sem csak családanyaként, a család összetartójaként tekint rájuk, hanem egy gazdasági szereplőnek, aki komoly részt vállal abban, hogy étel kerülhessen az asztalra. A párkapcsolatok szempontjából ebben a tekintetben a világ óriásit fordult, hiszen így ma már a nők nem függenek annyira a férfiaktól, mint korábban – ezért is van annyi válás –, de a közös élet, a párban élés nem csak anyagi síkon fontos.

Szükség van egy társra

A fentieknek is köszönhető, hogy a mai párkapcsolatok többsége szinte már csak érzelmi síkra terelődött – ennek előnyei és hátrányai egyaránt vannak –, hiszen evidens, hogy egy családban az apuka és az anyuka egyaránt dolgozik, ha a gyerekek nagyobbak lettek.

Ebbe kényszerít bele minket a fogyasztói társadalom, vagy éppen a társadalombiztosítási- és nyugdíjrendszer is. A nőknek azonban – akárcsak a férfiaknak – szükségük van társra, hiszen egy megfáradt nap után pszichológiailag, testileg és lelkileg egyaránt sokkal jobb arra hazaérni, hogy valakinek a vállára dőlhetünk, valakivel beszélgethetünk, valakitől szeretetet kapunk, mintsem hogy a hideg és kihűlt üres lakás fogadjon minket.

A párkapcsolat biztosítja a szeretetteljes légkört, miközben önbizalmat is ad az embereknek az élet minden területén, hiszen folyamatosan bizonyosságot nyer, hogy minket van miért szeretni, van tehát haszna az életünknek, és érdemes törtetni előre.

A párkapcsolatban élők bizonyítottan jobban teljesítenek a munkahelyükön, a sportban és a mindennapokban is, mert van bennük egy egészséges bizonyítási kényszer a másik irányában.

Szintén óriási dolog, hogy a párban élők gondoskodhatnak egymásról, illetve gyermekeikről, ami kiemelkedő érzés, hiszen a másikról való gondoskodás, illetve annak kölcsönössége mentális biztonságot garantál, ami a legfontosabb például a stressz, vagy a mindennapi problémák leküzdésében, hiszen biztosak lehetünk abban, hogy van egy biztonságos pont az életünkben.

A párkapcsolatban élők sokkal tisztább fejjel képesek gondolkodni, sokkal helyesebb döntéseket hoznak, ritkán mennek bele kétes helyzetekbe, mert mindig lesz mellettük valaki, aki sajátos látásmódjának köszönhetően segít megtalálni a helyes utat. Soha nem kell egyedül dönteni, és egyedül viselni a tettek következményeit, a bajban és a rosszban segítségünkre lesz, szeretetével, gondoskodásával tartja bennünk a lelket akkor is, amikor egyedül már régen összeomlottunk volna. Egy párkapcsolat tehát elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, nyugodt élethez!

Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás