Felkészülés a szoptatásra

Balogh Nóra
4 perc olvasás

A várandósság utolsó harmadában az édesanya figyelme egyre inkább önmaga és magzata felé fordul. Ilyenkor már nyugtalan lehet a szülés miatt, de alig várja, hogy karjában tarthassa gyermekét. Esetleg nem gondol előre arra, hogy hogyan készítse fel mellét a szoptatásra.

Áldott állapot

Fontos, hogy a várandós mama már a terhesség elején figyelje meg az emlőbimbója alakját, és ingerlésre a kiemelkedési készséget. Abban az esetben, ha a bimbó lapos vagy befelé fordult, akkor az újszülött nem tudja, majd a szájába venni. Ez szoptatási nehézséget, sőt képtelenséget jelenthet. Előkészítő kezeléssel a baj megelőzhető.

Rendelkezésre áll egy egyszerű, speciális segédeszköz, a bimbókiemelő. A melltartóba helyezve eleinte napi 1-2 óra, majd pedig 10-12 órát is viselheti. A bimbóudvarra gyakorolt nyomás hatására lassan kiemelkedik a bimbó. Az eszköz szellőzőnyílása biztosítja higiénikus és kellemes viseletet. A kiemelőt bármikor elkezdheti használni, de a jó hatáshoz több hét szükséges. Amennyiben a terhesség alatt nem használta a bimbókiemelőt, akkor a szoptatásnál segít a szilikon bimbóvédő átmeneti használata. Az eszköz berepedt, fájdalmas bimbóval is alkalmassá teszi a szoptatásra. Lehetőleg olyan válasszon, amely pillangó alakú és így szoptatás alatt a pici arca a melléhez ér, nem a szilikonhoz.

A mellápolás a terhesség idején különösen fontos. Mellét lehetőleg ne mossa szappannak, mert az szárítja a bőrt. Tusolás után kenje be testápolóval vagy speciális striakrémmel, illetve olajjal. A bedörzsölés egyben a bőr és a kötőszövet frissítő edzését is jelenti. Zuhanyozás után frottírtörülközővel a bimbót és környékét néhányszor körkörösen gyengéden dörzsölje át, ezzel a későbbi berepedést megelőzheti. Ne alkalmazza ezt a módszert, ha esetlegesen koraszülésveszély van.

A terhesség utolsó heteiben naponta kétszer használjon bimbóvédő krémet, hogy előkészítse a bimbót a nagyobb igénybevételre. Természetes anyagokat tartalmazó antiallergén bimbókrémet vásároljon, amelyben nincs hozzá adott illatanyag, színezék és tartósítószer. Olyan készítményt válasszon, amit a szoptatás megkezdés után is jó hatékonysággal tud használni, és nem kell lemosni a mellről.

Az emlők nagymértékű növekedésének kedvezőtlen hatásait ellensúlyozhatja a mellizom rendszeres erősítésével és a megfelelő melltartó viselésével. A jó melltartó követi a mell természetes, egyéni formáját, nem szorít, nem nyom. Lehetőség szerint olyan anyagút válasszony, amely az elasztikus összetevők mellett minél több pamutot tartalmaz. Ez biztosítja a kellemes viseletet. azok a kismamák, akiknek szivárog az előteje, viseljenek napközben a melltartóban cserélhető, higiénikus betétet. Kapható egyszer használatosk és moshatók is. A mosható melltartóbetétnél fontos, hogy belső rétege, mely a mellel közvetlenül érintkezik, 100%-osan pamut- és vízátpergető anyagú legyen, valamint puha, kellemes érzést biztosítson a bőrnek.

Kismamák speciális bőrápolása

Kerüljék az erős illatanyagú készítményeket. Speciális összetételű, a bőr rugalmasságát fokozóm és emiatt a terhességi csíkok kialakulását csökkentő testápolókat, masszázsolajokat használjanak.

A várandós édesanyáknál gyakran fokozott verejtékezés figyelhető meg. Ennek enyhítésére ne használjanak hintőport, mert a por belélegzése káros nem csak a csecsemőknek, de a felnőtteknek is. A poralapú hintőpor helyett a folyékony állagút válasszák, amely a bőrre jutva könnyű hintőporrá alakul, és beszívja a felesleges nedvességet. Kellemes illata miatt dezodor helyett is alkalmazhatják. A baba megszületése után neki is a folyékony hintőport ajánljuk, mert az a kicsi bőrét hidratálja és selymessé teszi. Rendkívül fontos figyelni arra, hogy a megvásárolt kozmetikumok ne károsítsák se a mama, se a baba egészségét.

Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás