A reflux ma már népbetegség

Balogh Nóra
2 perc olvasás

Refluxról beszélünk, ha a gyomrunkból az elfogyasztott étel megemésztéséhez szükséges sav visszaáramlik a nyelőcsövünkbe. Kisbabáknál gyakori jelenség, de az ő esetükben egy éves koruk környékéig normálisnak tekinthetjük mindaddig, míg a visszabukott étel mennyisége nem túl sok.

Felnőtt kori reflux

Helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, hajszolt életvitel. Ezek a reflux betegségre leginkább hajlamosító tényezők.
Optimális esetben, a gyomrunkban termelődő gyomorsav mennyisége éppen annyi, ami elfogyasztott ételeink megemésztéséhez szükséges. Ha gyomrunk savtermelése valamiért felborul, túltermelés alakul ki.

A gyomorsav egy rendkívül maró hatású vegyület, visszaáramlás esetén károsítja nyelőcsövünket, szájüregünkbe jutva roncsolja a fogzománcot…

A savtöbblet nem képes kiválasztódni, így nem vesz részt az emésztés folyamatában sem. Pang a gyomorfalban, megmarja a gyomornyálkahártyát, meggyengíti a gyomor és a nyelőcső között elhelyezkedő gyomorszáj záróizmát, így gyomortartalmunk akadálytalanul visszajuthat nyelőcsövünkbe, szájüregünkbe.
A reflux betegség korra és nemre való tekintet nélkül bármikor kialakulhat.

Ezek fogyasztását mellőzzük reflux esetén:

-erősen fűszerezett ételek
-csípős paprika
-káposzta
-hagyma
-citrusfélék
-szénsavas üdítők

Mivel az égő érzés gyomrunkban főképp evés után jelentkezik, sokat segíthet, ha étkezés után közvetlenül nem fekszünk le! Függőleges testhelyzetben a gravitáció segítségünkre van, így nehezebben áramlik vissza gyomortartalmunk.

Ne éljünk együtt a reflux betegséggel!

Mivel a gyomorsav egy rendkívül maró hatású vegyület, visszaáramlás esetén károsítja nyelőcsövünket, szájüregünkbe jutva roncsolja a fogzománcot, és hosszú távon olyan betegségekhez vezet, mint a nyelőcső-, vagy gyomorrák.

Ha rendszeresen ég a gyomrunk, ha savas felbüfögést tapasztalunk, forduljunk mielőbb szakemberhez! Az orvos utasításait betartva tünetmentesen, vagy akár a betegségből teljesen felgyógyulva élhetünk tovább.

Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás