Alakformálás kerékpározással

achilles
3 perc olvasás
Beautiful woman bicycle outdoors. Girl in a summer forest.

A kerékpározás nem csak iszonyatosan trendi, praktikus és egészséges, de még az alakformálásban is elsőosztályú segítséget nyújt.

Már akár heti 3-4 alkalmi kerékpározással sokat tehetünk az alakunkért: beindíthatjuk vele a fogyást és tónusosabbá tehetjük alakunkat. Mindezt úgy, hogy az edzés során nem merítjük ki testünket teljesen.

A közhiedelemmel ellentétben a  biciklizés nem csak a lábakat erősíti, hanem szinte valamennyi izomcsoportunkat.
A kerékpár tekerése során a vádli mellett a farizmok, a lábak, a combok, a karok, a vállak és még a hát izmai is dolgoznak. Már önmagában az egyensúly megtartása és a kormány mozgatása is alakformáló hatással bír.

A tekerés alakformáló hatását könnyedén fokozhatjuk, ha emelkedőket is megmászunk a biciklivel, ha olykor-olykor a nyeregből kiemelkedve, felállva tekerünk, vagy ha az ellenállást magasabb fokozatra állítjuk.

A kerékpáros edzéseket és a rendszeres biciklihasználatot nagyban megkönnyíti, hogy a bringa nem csak sportra alkalmas, hanem egyben közlekedési eszköz is. Ahhoz azonban, hogy alakformáló hatásait kiélvezzük, fontos megemlíteni, hogy alkalmanként minimum 60 percen át tekernünk kell a járgányt. (Ez az intervallum pedig nem váltható ki 2x 30 perccel, míg eltekerünk a munkahelyünkre, majd vissza.) Ahhoz, hogy a biciklis edzésnek hatása legyen, különös tekintettel, ha zsírégetést is várunk tőle, egyhuzamban kell 50-60 percen keresztül kerékpároznunk.

A biciklis edzések során, ahogyan minden sportnál, fontos a megfelelő bemelegítés és a fokozatosság. A kerékpározást kezdd mindig lassabb tempóval és fokozatosan növeld a tekerés sebességét. A zsírégetés nagyjából a tekerés 30-40. percében indul be, ezért van szükség a hosszabb edzési időre.

A kerékpározás hatalmas előnye, hogy bármely életkorban remek alternatívát kínál az alakformálásra. Mivel tekerés közben a test teljesen alá van támasztva, így a sportolás közben nincsenek terhelve az ízületek. Olyannyira igaz ez, hogy gyakran ajánlják a kerékpározást porckopás megelőzésére, kezelésére is.

A kerékpározás remek lehetőséget teremt arra is, hogy kisgyermekeddel együtt sportolj. Ehhez csupán egy biciklis gyerekülés beszerzésére lesz szükséged. Természetesen, ha kisgyermekkel szállsz a nyeregbe fontos, hogy fokozottan ügyelj a terep kiválasztására, hogy amíg te sportolsz, gyermeked kényelmesen utazhasson.

Ragadd hát elő a kerékpárt és hozd formába magad!

De ne feledd: a mozgás, az edzés tudatos étkezés nélkül félsikert hozhat!

Köszönjük a megosztást!
Hozzászólás