Minden ember egyedi, így a gondolataink is. De vajon mi befolyásolja, s mi irányítja a gondolatainkat? Természetesen az egyéni tapasztalatok ebben vezető szerepet játszanak. Ki mit élt át, mit tapasztalt meg. Épp ezért a gondolatok szubjektívek. Amit épp átélünk, az agyunk aszerint értelmezi, ahogy az előtte átélt élményeinket egyszer már elraktározta. De természetesen ezeken a már elraktározott sémákon bármikor módunkban áll változtatni. Hogy tehetjük ezt meg?

Életünk egy folyamatos tanulás. Születésünk pillanatától kezdve egészen a halálunkig. Amikor ezt a szót halljuk: tanulás, önkéntelenül könyvek, jegyzetek halmaza, iskolapad, iskolássorból kikerülve pedig vaskos lexikonok, korábban pedig készségek elsajátítása jelenhet meg lelki szemeink előtt. Pedig nem csak ilyen téren élhetünk ezzel a kifejezéssel, hiszen folyamatosan tanuljuk a világot, s benne önmagunkat. Agyunk érzékel minden történést, ami körülvesz minket a nap minden percében, elraktározza ezeket, majd amikor hasonló szituációba kerülünk, aszerint reagál rá, amit egyszer már megtapasztalt. Ez sokszor egy teljesen automatikus tevékenység, nem is tudatosul bennünk maga a folyamat.

Környezetünk állandóan ellát ingerekkel, agyunk figyelmünk segítségével kiszűri ebből azt, ami fontosnak vél, majd a múltbéli tapasztalatok alapján értelmezi őket. Ez az, ami alapjában véve meghatározza azt is, mit gondolunk a világról. Ezért is érdemes a nap végén mindig átgondolni, mi történt velünk, milyen hasznos következtetéseket vontunk le. Ugyanis az értelmezésünket, a világról alkotott képünket mi magunk is rugalmasan tudjuk változtatni, irányítani. Hogy milyennek látjuk a világot, benne önmagunkat is, csakis tőlünk függ, a mi döntésünk.

Épp ezért sokszor képesnek kell lennünk picit eltávolodni a megszokott gondolati sémáktól is, mintegy friss szemmel tekinteni arra, amit átélünk, átéltünk. Sokszor ehhez bizony ki kell lépnünk a komfort zónánkból, a megszokott sémákból, hogy esélyt adjunk valami újnak is. Ha merünk változni és változtatni, egészen új világ nyílhat meg előttünk.