Miért jó a bio? – Ellenőrzött termékek, avagy a bio-kérdés

Balogh Nóra
4 perc olvasás

Az angol fogyasztók mintegy 30 százaléka, a németeknél pedig több mint 50 százalék vásárol rendszeresen biotermékeket. Ma már a magyar vásárlók is egyre sűrűbben választanak az élelmiszerüzletek bio polcairól. Az egészséges, minőségi táplálkozás igénye tehát már nálunk is megszületett.

Az úgynevezett bio- és ökoáruk egyre gyakoribb hiper-, a piaci zöldségstandokon is feltűnik egy-egy bio-felirat. Nem árt óvatosnak lenni, mert nem minden termék bio, amely ezt a címkét viseli. Fölvetődik a kérdés, vajon az egyszerű vásárló, aki nem tudja az eladótól elkérni az árut beszállító cég, vagy termelő tanúsítványát. honnan tudja ellenőrizni, hogy valóban bio a bio?

Mi a bio?

A biotermékek nem tartalmaznak a környezetünkre és az egészségünkre káros anyagokat, vagyis mentesek mindenféle káros besugárzástól, vegyszerektől, génmódosítástól, állományjavítóktól, tartósítószerektől. A biogazdálkodáshoz azonban a talaj termékenységét saját forrásból (vegyszermentesen, vetésforgó alkalmazásával) kell fenntartani. Génmódosított alapanyagokat nem szabad használni, az állatokat pedig természetes körülmények között kel tartani. Az ökológiai gazdálkodásban csak engedélyezett, vízzel könnyen lemosható, a növénybe fel nem szívódó anyaggal permeteznek. Így ízletes és egészséges, minőségi élelmiszereket tudnak előállítani – ugyan magasabb költségen.

Ellenőrzött termékek

Azért, hogy egy termék a biokövetelményeknek valóban megfeleljen, különböző ellenőrzési rendszereken kell keresztülmennie, melyek során elsősorban a termelés folyamatát ellenőrzik, így a káros anyagok már be sem kerülhetnek az élelmiszerekbe.

Az Európai Unión belül már több mint húsz éve kidolgozták a biotermelés- és-forgalamzás részleteit. Ehhez a magyar jogszabályok is csatlakoztak, amelyek meghatározzák a biotermékek jellemzőit.

Minden terméken szerepelnie kell az „Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban előállított termék” feliratnak, (angol nyelvterületen az „Organic Farming”, német nyelvterületen az „Ökologischer Landbau” kifejezések jelentik ugyanezt). Ez azért fontos, mert egyre több biónak mondott termék érkezik osztrák területekről is hazánkba.

Fel kell tüntetni az ellenőrző szervezet nevét és nemzeti kódszámát.

Keresse a védjegyet!

Magyarországon az ellenőrzést a Biokontroll Hungária Kht. HU-ÖKO-01, és az Ökogarancia Hungária Kft. HU-ÖKO-02 szervezetek végezhetik. Vagyis, ezen cégek egyikének és engedélyszámuknak kell szerepelnie valamennyi bioterméken, legyen az ágymatrac, vagy egy doboz kefír.

(A Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzése alatt kb. 110 000 hektár földön folyik az ökogazdálkodás. Értékesítési adatok szerint a hazai termelésű biotermékek több mint 90 százalékát azonban nem itthon, hanem Nyugat-Európában értékesítik.)

Miért válasszunk biotermékeket?

EGÉSZSÉGESEK Amerikai kutatók arra az eredményre jutottak, hogy környezetünkben szinte mindenütt találhatók rákkeltő anyagok a kipufogógáztól a növényvédő szer maradványokig. (Egyes vélemények szerint a növényvédő szerek csaknem 6 százalékban lehetnek felelősek a rákbetegség kialakulásáért).

MAGAS AZ ÁSVÁNYIANYAG-TARTALMUK A bioélelmiszerek átlagos ásványianyag-koncentrációja sokkal nagyobb, csaknem kétszerese a vegyszeres gazdálkodásból eredőeknek (pl. a biobúza kétszer annyi kalciumot, magnéziumot tartalmaz, mint a vegyszeren nevelt).

VITAMINDÚSAK Az egészséges biotejhez egészségesen táplált (vagyis antibiotikumtól, növekedésszabályzótól, génmódosított adalékanyagoktól mentes takarmányon nevelt) tehénre van szükség. Így zsírban dúsabb, legalább 3,5-3,8%-is zsírszintet elérő, vitaminban gazdag tejet kapunk. (Fogyókúrázók részére készül sovány 1,5%-os biotej is, bár ennek a zsírban oldódó vitamintartalma – A, E, D – lényegesen alacsonyabb.

Biokertészet otthon

Ha valaki kedvet kapott, hogy házi zöldségkertjében biokertészettel kísérletezzen, és egyúttal jobban ügyeljen az egészségére, első lépésként a következőket kell tennie:

1. Hagyja el a műtrágyákat, a növényvédőszereket, helyettük inkább komposztot vagy gilisztahumuszt használjon

2. Alkalmazzon vetésforgót, (az egymást követő években ne ugyanazt a növényt ültesse).

3. Permetezzen gyógynövénykivonatokkal, erősebb fűszernövényekkel (pl. fokhagymalé, csalánlevél-főzet).

4. Ültessen illatozó növényeket (zeller, póré- vagy fokhagyma), melyek szaga elűzi a kártevőket.

TAGGED: ,
Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás