Milyenek a hajfesték allergia tünetei és hogyan kerülhetjük el ezeket?

achilles
2 perc olvasás
Hair coloring cosmetic products in black packages with copy space against blue background

A hajfesték allergia nem túl gyakran fordul elő, de kiütéseket és egyéb allergiás reakciókat okozhat. A tüneteket általában a parafenilén diamin (PDD), közismert nevén a mesterséges henna váltja ki. A PDD az egyik legerősebb kontakt allergén.

A hajfesték allergia általában viszketéssel, égő érzéssel és bőrpírral jelentkezik. Ha a bőr az allergiásokra jellemző módon reagál egy termék első használata után, akkor eleve abba kell hagyni annak használatát.

A hajfestést biztonságosan kell végezni. Minden ilyen termék csomagolása tartalmazza az ellenjavallatok és figyelmeztetések listáját, amelyeket be kell tartani. Ellenkező esetben nagyon kellemetlen meglepetés érhet minket.

Öntesztelés otthon

A festékgyártók nagyon gyakran javasolják, hogy a hölgyek végezzenek 48 órás bőrpróbát. Ez nem mindig jó ötlet. A fül mögötti rész bekenésének módszere kellemetlen következményekkel járhat, a hajfesték allergia reakciója nem feltétlenül áll meg azon az apró bőrfolton, amit bekentünk. Mindig jobb, ha konzultálunk egy bőrgyógyásszal, aki pontos diagnózist tud mondani. Így biztosak lehetünk benne, hogy az adott festék alkalmas-e a bőrünknek.

Mennyire gyakori a hajfesték allergia?

A statisztikák szerint, az összes felhasználó körülbelül 5%-át érintheti ez a fajta túlérzékenység. A tünetek a leggyakrabban viszketés vagy bőrpír formájában jelentkeznek. Súlyos esetekben az ilyen reakció az egész testen megjelenik, annak különböző részeit érintve. A festékkel szembeni gyakori allergiás reakció az úgynevezett csalánkiütés. Ez általában az alkalmazás után néhány perccel jelentkezik, és a bőr kipirosodása, égő, csípő és viszkető érzés jellemzi. De a problémák ezzel még nem érnek véget. Ez a reakció testszerte vörös foltokká alakulhat vagy akár hörgőasztma is kialakulhat, amelyet tüsszögés, hányás, nyelési nehézség és zihálás jellemez.

Tehát, ha valakinél bebizonyosodik a hajfesték allergia, megpróbálhatja növényi vagy PDD-mentes festékekkel festeni a haját, de előtte mindenképpen el kell végezni egy öntesztet! A növényi hajfesték jó lehetőség azoknak, akik szeretnének változtatni a megjelenésükön.

Köszönjük a megosztást!
Hozzászólás