Milyen tanácsokra ne hallgassunk a cégalapítással kapcsolatban?

achilles
2 perc olvasás

A cégalapítás az egyik legérdekesebb tevékenység, amibe belekezdhetünk. A számolgatás lebilincselő óráinak az összessége, az ötletelés izgalmas momentumai, majd a működtetés kihívásai miatt nincs ehhez fogható kaland. Viszont amennyire csodás az egész, annyira kell vigyázni, hogy a különböző csapdákba ne essünk bele, melyek veszélyeztetik a cég működését.

Némely cégirodák vagy ügyvédek szeretnek jól hangzó. csalogató ígéreteket tenni a potenciális ügyfeleknek, viszont azt kihagyják, hogy a módszereik hosszú távon veszélybe sodorhatják a cégeket. A cégalapítás egy nagyon értékes dolog, ezért figyelni kell minden veszélyre, amely fenyegeti a vállalkozásunk sikerét.

Sokan azt állítják, hogy nem kell egyből kifizetni a cégalapításnak a költségeit, mivel ezt későbbiekben is lehet pótolni. Egy ilyen javaslatra hallgatni esztelenségnek minősül, mivelhogy a cégnek nem lesz kellő pénzügyi fedezete és már első perctől képbe jön a tagi kölcsön negatív következménye. A tagok ilyen esetben nem vehetnek ki osztalékot és valószínűleg visszafogják utasítani a cég által kezdeményezett hitelkérelmeket, pályázatokat.

Egy másik veszélyes tanács szerint a cégalapítással kapcsolatban könyvelőre is csak később lesz szükség, nem fontos első pillanattól keresni egy szolgálatát. De hát, ha a vállalkozásnak nincs könyvelője ki foglalkozik majd az adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésével, a kamarai bejelentkezésével és a többi könyvelési feladattal?

Végül pedig az a feltételezés is kerülendő, ami azt hangoztatja, hogy nincs mi felől aggódni, ha csődbe megy a vállalkozás, újat kell létrehozni és minden rendben lesz. Nyugtató szavak valóban, csak kevés az igazság tartalmuk. Egy rendellenes üzemeltetés esetében, illetve egy magas adósság felhalmozása után, egy cégtulajdonos 5 évig nem vehet részt vállalkozás vezetésében.

Az elhamarkodott cégalapítás nem egy megfontolt döntés, egy alapos utánajárás és vizsgálódás minden esetben elengedhetetlen, mikor valaki ebbe belekezd.

Köszönjük a megosztást!
Hozzászólás