Ételallergia csecsemőknél – Hiba lenne ezt figyelmen kívül hagyni!

Balogh Nóra
6 perc olvasás

Az ételallergia egyre gyakoribb probléma a csecsemők és kisgyermekek körében. Bár az allergiás reakciók enyhébbek is lehetnek, veszélyesebbek is, ezért mindenképpen oda kell figyelni a tünetekre.

Mi az ételallergia?

Ételallergia akkor alakul ki, ha az immunrendszer túl érzékenyen reagál egyes élelmiszerek fehérjéire. Ezeket nevezzük allergéneknek. A szervezetben az allergének ellenanyag termelődik, ami a szervezetben különböző reakciókat válthat ki.

Melyek a leggyakoribb ételallergiák csecsemőknél?

A tej, tojás, földimogyoró, szója és búza azok az élelmiszerek, melyek a legtöbb ételallergia okozói. Ezeket érdemes fokozottan figyelni, ha allergiás reakció gyanúja merül fel.

Miért fontos időben felismerni?

Minél hamarabb felismerjük az ételallergiát, annál hamarabb megkezdhető a megfelelő diéta és kezelés. Így megelőzhetők a súlyos, akár életveszélyes allergiás reakciók. Ráadásul a korai kezeléssel az allergiára való hajlam később csökkenthető.

Az ételallergia tehát komoly figyelmet igényel már csecsemőkorban is. A következő fejezetekben részletesen olvashat a tünetekről, diagnosztikáról és kezelésről.

Az ételallergia leggyakoribb tünetei csecsemőknél

Az ételallergia tünetei igen sokfélék lehetnek csecsemőknél és kisgyermekeknél is. Fontos, hogy a szülők ismerjék ezeket a jeleket, így mielőbb felismerhetik az allergiát.

Bőrtünetek

  • Csecsemőknél gyakori az ekcéma, amely vörös, viszkető foltok formájában jelentkezik az arc, törzs vagy végtagok bőrén.
  • Néha csak enyhe bőrpír alakul ki az étkezés után az érintett területeken.
  • A száj körül is megjelenhetnek kiütések, afták.

Emésztőrendszeri tünetek

  • Hasfájás, puffadás, hasmenés jellemző lehet.
  • A széklet sűrű, nyálkás állagú is lehet.
  • Néha székrekedés alakul ki.
  • Gyakori a kisbabák rossz közérzete, nyűgössége étkezés után.

Légúti panaszok

  • Orrdugulás, tüsszögés, köhögés.
  • Néha nehézlégzés, sípoló légzés.

Ezek a panaszok általában étkezés után, egyes élelmiszerek fogyasztása nyomán jelentkeznek. Ha több tünet is tartósan fennáll, mindenképpen érdemes allergológiai kivizsgálást kérni.

A leggyakoribb ételallergiát okozó élelmiszerek

Bizonyos élelmiszerek allergiát kiváltó hatása kiemelkedő csecsemő- és kisgyermekkorban. Érdemes ezekre különösen odafigyelni az étrend összeállításánál.

Tej

A tejfehérje az egyik leggyakoribb ételallergén. Sok csecsemőnél okoz bőrtüneteket, hasmenést, hányást. A tejalapú tápszereket érdemes elsőként kizárni, ha allergiára gyanakszunk.

Tojás

Tojásallergia is gyakori lehet. Főleg a tojásfehérje vált ki allergiás reakciót. Már kis mennyiség is kiválthat tüneteket.

Földimogyoró

A földimogyoró, egyéb mogyorófélék is gyakori allergének. Előfordul, hogy a földimogyoró csak 1-2 éves korban vált ki allergiát, azelőtt nem.

Szója

A szójaallergia főleg a szójaalapú tápszereknél jelentkezik. De előfordulhat szójatartalmú ételeknél is.

Búza

Búzaallergia esetén a búzatartalmú élelmiszereket célszerű mellőzni. A lisztérzékenység a fő kiváltó ok.

Ezek az élelmiszerek tehát kiemelt figyelmet érdemelnek az ételallergia gyanúja esetén.

Hogyan deríthető ki az ételallergia?

Ha felmerül az ételallergia gyanúja a tünetek alapján, érdemes további lépéseket tenni a pontos diagnózis felállítására.

Tünetek célzott megfigyelése

  • Figyeljük meg, hogy a panaszok mindig bizonyos ételek fogyasztása után jelentkeznek-e!
  • Naplózzuk a tüneteket és a fogyasztott ételeket!

Allergia tesztek

  • Vérvizsgálattal kimutathatók az ételfehérjék miatt termelődött ellenanyagok.
  • Bőrpróbával az egyes élelmiszerek azonnali allergén hatása vizsgálható.
  • Szükség esetén provokációs tesztre is sor kerülhet.

Allergológus felkeresése

  • Allergológus szakorvos az összkép alapján megállapítja a pontos diagnózist.
  • Javaslatot tesz a diétára, kezelésre.

A célzott diagnosztika tehát elengedhetetlen az ételallergia bizonyításához és megfelelő kezeléséhez.

Ételallergia kezelése és megelőzése

Ha kiderül, hogy a csecsemő ételallergiában szenved, fontos a megfelelő kezelés és életmódbeli változtatások.

Diéta – allergének kiiktatása

  • Az allergén élelmiszereket ki kell iktatni az étrendből.
  • Helyettesíteni kell őket, figyelve a megfelelő tápanyagbevitelre.
  • Fokozatosan, kis mennyiségben lehet újra próbálkozni az adott élelmiszerrel.

Táplálék-kiegészítők

  • Bizonyos vitaminok, ásványi anyagok pótlására lehet szükség a diéta miatt.
  • Probiotikumok segíthetik az emésztést és az immunrendszert.

Fokozatos hozzátáplálás

  • Idővel, orvosi kontrollal próbálkozhatunk az étel újra bevezetésével.
  • Figyeljük az esetleges újabb tüneteket!
  • Sok esetben az ételallergia kinőhető.

A kezelés tehát folyamatos odafigyelést és alkalmazkodást igényel. De megfelelő étrenddel megelőzhetők a súlyosabb reakciók.

Tanácsok a mindennapokra ételallergiás csecsemővel

Bár kihívást jelenthet, de ételallergiás csecsemővel is kialakítható egy élhető és biztonságos mindennapok. Íme néhány hasznos tanács:

Étkezések megfelelő időzítése

  • Legalább 2-3 óra teljen el két étkezés között, hogy az emésztőrendszer regenerálódjon.
  • Lehetőleg mindig ugyanabban az időben történjenek az etetések.

Allergénmentes környezet

  • Távolítsuk el az allergéneket a lakásból, különösen a konyhából.
  • Kérjük meg a családtagokat is az ételmaradványok gondos elpakolására.

Vigyázat, rejtett allergének!

  • Figyelmesen olvassuk a címkéket az ételeken, hiszen sok a “rejtett” allergén.
  • Készítsünk otthon is ételeket alapanyagokból, ne készételeket.

A fokozott odafigyeléssel tehát megelőzhetők a véletlen allergén bevitelből fakadó reakciók. Remélhetőleg idővel az ételérzékenység mérséklődik vagy meg is szűnik.

Dióhéjban a csecsemőkori ételallergiákról

  • Az ételallergia sajnos egyre gyakoribb probléma csecsemő- és kisgyermekkorban.
  • Fontos a korai felismerés, hogy mielőbb elkezdődhessen a megfelelő kezelés.
  • A diéta és életmódbeli változtatások segítenek megelőzni a súlyos, akár életveszélyes allergiás reakciókat.
  • Folyamatos odafigyeléssel és alkalmazkodással azonban együtt lehet élni az ételallergiával, biztosítva a babának az egészséges fejlődéshez szükséges tápanyagbevitelt.
  • Remélhetőleg idővel, a szervezet érése során az érzékenység mérséklődik vagy teljesen meg is szűnik.
  • Mindenképp ajánlott rendszeres allergológiai kontroll, hogy nyomon követhető legyen a kialakuló tolerancia.
Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás