Az ételallergia egyre gyakoribb probléma a csecsemők és kisgyermekek körében. Bár az allergiás reakciók enyhébbek is lehetnek, veszélyesebbek is, ezért mindenképpen oda kell figyelni a tünetekre.
Mi az ételallergia?
Ételallergia akkor alakul ki, ha az immunrendszer túl érzékenyen reagál egyes élelmiszerek fehérjéire. Ezeket nevezzük allergéneknek. A szervezetben az allergének ellenanyag termelődik, ami a szervezetben különböző reakciókat válthat ki.
Melyek a leggyakoribb ételallergiák csecsemőknél?
A tej, tojás, földimogyoró, szója és búza azok az élelmiszerek, melyek a legtöbb ételallergia okozói. Ezeket érdemes fokozottan figyelni, ha allergiás reakció gyanúja merül fel.
Miért fontos időben felismerni?
Minél hamarabb felismerjük az ételallergiát, annál hamarabb megkezdhető a megfelelő diéta és kezelés. Így megelőzhetők a súlyos, akár életveszélyes allergiás reakciók. Ráadásul a korai kezeléssel az allergiára való hajlam később csökkenthető.
Az ételallergia tehát komoly figyelmet igényel már csecsemőkorban is. A következő fejezetekben részletesen olvashat a tünetekről, diagnosztikáról és kezelésről.
Az ételallergia leggyakoribb tünetei csecsemőknél
Az ételallergia tünetei igen sokfélék lehetnek csecsemőknél és kisgyermekeknél is. Fontos, hogy a szülők ismerjék ezeket a jeleket, így mielőbb felismerhetik az allergiát.
Bőrtünetek
- Csecsemőknél gyakori az ekcéma, amely vörös, viszkető foltok formájában jelentkezik az arc, törzs vagy végtagok bőrén.
- Néha csak enyhe bőrpír alakul ki az étkezés után az érintett területeken.
- A száj körül is megjelenhetnek kiütések, afták.
Emésztőrendszeri tünetek
- Hasfájás, puffadás, hasmenés jellemző lehet.
- A széklet sűrű, nyálkás állagú is lehet.
- Néha székrekedés alakul ki.
- Gyakori a kisbabák rossz közérzete, nyűgössége étkezés után.
Légúti panaszok
- Orrdugulás, tüsszögés, köhögés.
- Néha nehézlégzés, sípoló légzés.
Ezek a panaszok általában étkezés után, egyes élelmiszerek fogyasztása nyomán jelentkeznek. Ha több tünet is tartósan fennáll, mindenképpen érdemes allergológiai kivizsgálást kérni.
A leggyakoribb ételallergiát okozó élelmiszerek
Bizonyos élelmiszerek allergiát kiváltó hatása kiemelkedő csecsemő- és kisgyermekkorban. Érdemes ezekre különösen odafigyelni az étrend összeállításánál.
Tej
A tejfehérje az egyik leggyakoribb ételallergén. Sok csecsemőnél okoz bőrtüneteket, hasmenést, hányást. A tejalapú tápszereket érdemes elsőként kizárni, ha allergiára gyanakszunk.
Tojás
Tojásallergia is gyakori lehet. Főleg a tojásfehérje vált ki allergiás reakciót. Már kis mennyiség is kiválthat tüneteket.
Földimogyoró
A földimogyoró, egyéb mogyorófélék is gyakori allergének. Előfordul, hogy a földimogyoró csak 1-2 éves korban vált ki allergiát, azelőtt nem.
Szója
A szójaallergia főleg a szójaalapú tápszereknél jelentkezik. De előfordulhat szójatartalmú ételeknél is.
Búza
Búzaallergia esetén a búzatartalmú élelmiszereket célszerű mellőzni. A lisztérzékenység a fő kiváltó ok.
Ezek az élelmiszerek tehát kiemelt figyelmet érdemelnek az ételallergia gyanúja esetén.
Hogyan deríthető ki az ételallergia?
Ha felmerül az ételallergia gyanúja a tünetek alapján, érdemes további lépéseket tenni a pontos diagnózis felállítására.
Tünetek célzott megfigyelése
- Figyeljük meg, hogy a panaszok mindig bizonyos ételek fogyasztása után jelentkeznek-e!
- Naplózzuk a tüneteket és a fogyasztott ételeket!
Allergia tesztek
- Vérvizsgálattal kimutathatók az ételfehérjék miatt termelődött ellenanyagok.
- Bőrpróbával az egyes élelmiszerek azonnali allergén hatása vizsgálható.
- Szükség esetén provokációs tesztre is sor kerülhet.
Allergológus felkeresése
- Allergológus szakorvos az összkép alapján megállapítja a pontos diagnózist.
- Javaslatot tesz a diétára, kezelésre.
A célzott diagnosztika tehát elengedhetetlen az ételallergia bizonyításához és megfelelő kezeléséhez.
Ételallergia kezelése és megelőzése
Ha kiderül, hogy a csecsemő ételallergiában szenved, fontos a megfelelő kezelés és életmódbeli változtatások.
Diéta – allergének kiiktatása
- Az allergén élelmiszereket ki kell iktatni az étrendből.
- Helyettesíteni kell őket, figyelve a megfelelő tápanyagbevitelre.
- Fokozatosan, kis mennyiségben lehet újra próbálkozni az adott élelmiszerrel.
Táplálék-kiegészítők
- Bizonyos vitaminok, ásványi anyagok pótlására lehet szükség a diéta miatt.
- Probiotikumok segíthetik az emésztést és az immunrendszert.
Fokozatos hozzátáplálás
- Idővel, orvosi kontrollal próbálkozhatunk az étel újra bevezetésével.
- Figyeljük az esetleges újabb tüneteket!
- Sok esetben az ételallergia kinőhető.
A kezelés tehát folyamatos odafigyelést és alkalmazkodást igényel. De megfelelő étrenddel megelőzhetők a súlyosabb reakciók.
Tanácsok a mindennapokra ételallergiás csecsemővel
Bár kihívást jelenthet, de ételallergiás csecsemővel is kialakítható egy élhető és biztonságos mindennapok. Íme néhány hasznos tanács:
Étkezések megfelelő időzítése
- Legalább 2-3 óra teljen el két étkezés között, hogy az emésztőrendszer regenerálódjon.
- Lehetőleg mindig ugyanabban az időben történjenek az etetések.
Allergénmentes környezet
- Távolítsuk el az allergéneket a lakásból, különösen a konyhából.
- Kérjük meg a családtagokat is az ételmaradványok gondos elpakolására.
Vigyázat, rejtett allergének!
- Figyelmesen olvassuk a címkéket az ételeken, hiszen sok a “rejtett” allergén.
- Készítsünk otthon is ételeket alapanyagokból, ne készételeket.
A fokozott odafigyeléssel tehát megelőzhetők a véletlen allergén bevitelből fakadó reakciók. Remélhetőleg idővel az ételérzékenység mérséklődik vagy meg is szűnik.
Dióhéjban a csecsemőkori ételallergiákról
- Az ételallergia sajnos egyre gyakoribb probléma csecsemő- és kisgyermekkorban.
- Fontos a korai felismerés, hogy mielőbb elkezdődhessen a megfelelő kezelés.
- A diéta és életmódbeli változtatások segítenek megelőzni a súlyos, akár életveszélyes allergiás reakciókat.
- Folyamatos odafigyeléssel és alkalmazkodással azonban együtt lehet élni az ételallergiával, biztosítva a babának az egészséges fejlődéshez szükséges tápanyagbevitelt.
- Remélhetőleg idővel, a szervezet érése során az érzékenység mérséklődik vagy teljesen meg is szűnik.
- Mindenképp ajánlott rendszeres allergológiai kontroll, hogy nyomon követhető legyen a kialakuló tolerancia.