Ételekből szerezd be az ásványi anyagokat!

Balogh Nóra
2 perc olvasás

Szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen az ásványi anyagok jelenléte. A testünkben fellelhető 6 legfontosabb ásványi elem a foszfor, a cink, a magnézium, a kalcium, a vas és a jód.

Hogy miből mennyire van szükségünk, az változó. Életkorunk, egészségi állapotunk, fizikai aktivitásunk valamint nemünk függvénye.

Szervezetünk képes egyes vitaminok előállítására, ám ásványi anyagokat képtelen önerőből prezentálni, így ezek beviteléről magunknak kell gondoskodnunk! Ásványi anyag hiányában a vitaminok sem képesek kifejteni maximálisan jótékony hatásukat. Ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, és valamennyi élelmiszercsoportból fogyasztunk, jó eséllyel fenntarthatjuk szervezetünkben az egészséges ásványi anyag összetételt.

Miből, mit?

Foszfor természetes forrásai:

A halak, sajtfélék, szárnyas húsok, hüvelyesek

Cink természetes forrásai:

A mustár, sörélesztő, bárányborda, tökmag

Magnézium természetes forrásai:

Citrom, grapefruit, dió, mandula, füge, sóska, spenót, alma

Kalcium természetes forrásai:

Tej és az abból készült termékek, mint sajtok, joghurtok, tejsavó alapú italok, napraforgó mag, amerikai mogyoró, halfélék

Vas természetes forrásai:

Sertés- és marha belsőségek, elsősorban a máj, tojássárgája, bab, dió, spárga, aszalt gyümölcsök

Jód természetes forrásai:

Hagyma, tenger gyümölcsei, illetve ételízesítéshez használjunk jódozott tengeri sót!

Természetesen vannak olyan élethelyzetek, amikor élelmiszerekből képtelenek vagyunk a megfelelő arányú ásványi anyagmennyiséghez hozzá jutni. Ilyen például a tartós, fokozott fizikai igénybevétel vagy a várandósság és szoptatás időszaka.
Hogy elkerülhessük a hiánytünetes állapotot, ilyenkor nyugodtan vegyünk táplálék kiegészítő készítményeket, de alapvetően azért arra törekedjünk, hogy minél természetesebb forrásból juthasson hozzá szervezetünk, a számára nélkülözhetetlen ásványi elemekhez!

Köszönjük a megosztást!
Nóri vagyok, imádom a kreatív tevékenységeket és a szabadban töltött időt. Nagyon szeretek új recepteket felfedezni és elkészíteni, majd megosztani a családommal és barátaimmal. Szenvedélyem a fotózás, legyen szó természetről, utazásról, vagy csak a mindennapi élet apró pillanatairól. Mélyen érdekel a pszichológia és rendszeresen szervezek könyvklub találkozókat, ahol érdekes beszélgetésekbe bonyolódunk. Ezenkívül rajongok a filmekért, és gyakran írok róluk kritikákat. Remélem, hogy az írásaim inspirálhatnak másokat is.
Hozzászólás